Шулц оптимист за търговското споразумение с Канада

Все още обаче няма съгласие от Белгия

Мартин Шулц, председател на Европейския парламент. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Мартин Шулц, председател на Европейския парламент. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Председателят на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц каза, че е оптимист за подписването на търговското споразумение между САЩ и Канада СЕТА, след като преговорите се провалиха в петък, 21 октомври, заради опозицията от страна на Белгия.

Вчера, 22 октомври, Шулц се срещна с министъра на външната търговия на Канада Кристия Фрийланд в Брюксел, както и с лидера на белгийската област Валония Пол Манет, чието правителство блокира споразумението, предаде Bloomberg.

„Канада е готова да подпише. Аз съм много оптимистично настроен, че можем да решим проблемите, които имаме вътре в ЕС“, каза председателят на Европейския парламент.

Белгийската област Валония, в която живее под 1% от населението на ЕС, блокира преговорите, като изтъкна, че има нужда от повече време. Белгийското правителство подкрепя споразумението с Канада, но има нужда и от съгласието на местните власти, като в момента на практика е с вързани ръце.

Въпреки оптимизма на Шулц обаче, съмненията остават, тъй като Валония продължава да не приема споразумението, договорено още през 2014 след 7-годишни преговори.

Шулц допълва, че възраженията на Валония срещу споразумението са “проблем, който трябва европейците да решим”.

Търговското споразумение между ЕС и Канада предвижда елиминиране на 98% от митническите тарифи, което според експерти ще увеличи търговията между двете страни с около 20%.

През юли Европейската комисия реши, че националните и дори някои регионални парламенти в Европа трябва да бъдат включени в процеса на одобрение на споразумението, след като от някои държави предупредиха, че подписването на СЕТА би представлявало заобикаляне на законите им.

България подкрепя търговското споразумение с Канада, след като заедно с Румъния получи писмени уверения от Отава, че визите за техните граждани падат до края на 2017.Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел още в петък, 21 октомври.

 

Последни новини
Още от Новини