Курода: Няма причина да изтегляме стимулите

Дали обаче последните действия на ЯЦБ не сочат именно натам

Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg Харухико Курода, гуверньор на Японската централна банка. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода каза днес, 21 октомври, че не вижда належаща нужда за понижение на изкупуванията на активи от страна на паричната институция, чийто фокус се измести към лихвените проценти от експанзията на паричната база.

Курода отговаря на въпроси в японския парламент и каза, че в бъдеще може да не е необходимо да бъдат изкупувани японски държавни ценни книжа в размер на 80 трилиона йени годишно, предаде Bloomberg.

През миналия месец ЯЦБ измени фокуса на паричната си политика, като се насочи към поддържане на доходността по 10-годишните държавни ценни книжа (ДЦК) около 0%. Сега инвеститорите търсят повече информация за това какви инструменти ще бъдат използвани, за да се вместят параметрите по държавните ценни книжа в новата рамка на паричната институция.

Друг аспект, който интересува инвеститорите, е в какви граници ЯЦБ ще позволи на доходностите по 10-годишните ДЦК да варират.

На пазара обаче започнаха да се прокрадват мнения, че настоящата рамка на паричната политика на ЯЦБ ще позволи на финансовата институция да понижи изкупуванията на активи, които осъществява, без да потвърди изтеглянето на стимулите. Сред поддръжниците на това мнение е и бившият член на Комисията по парична политика Саюри Ширай.

„Характеристиките на политиката, обявена през септември, са на скрито изтегляне на стимулите“, каза Ширай по време на пресконференция в Токио днес, 21 октомври.

Мандатът на Ширай като член на Комисията по парична политика на ЯЦБ изтече съвсем скоро – на 31 март, като през повечето време тя подкрепяше решенията на гуверньора Харухико Курода.

Последни новини
Още от Новини