Goldman Sachs отчете ръст на печалбата от 47%

Приходите от търговия на облигационния пазар надминаха очакванията на анализатори

Снимка: Eric Thayer/Bloomberg Снимка: Eric Thayer/Bloomberg

Една от най-печелившите компании на Wall Street Goldman Sachs Group Inc обяви ръст на печалбата си от 47% през третото тримесечие на годината, след като приходите от търговия на облигационния пазар надминаха очакванията на анализатори.

Нетният доход се повиши до $2,09 млрд. ($4,88 за акция) спрямо $1,43 млрд. ($2,90 за акция) година по-рано, се посочва в съобщение на базираната в Ню Йорк компания.

Приходите от търговия с финансови инструменти с фиксирана доходност са се повишили до $1,96 млрд., надминавайки прогнозите на петте анализатора, анкетирани от Bloomberg. Приходите от търговия с акции, които възлизат на $1,78 млрд., изпревариха очакванията за ръст от $1,69 млрд.

Банката се бори със слабите перспективите за реализирането на приходи и се опитва да покаже на инвеститорите, че може да генерира възръщаемост от инвестиции в акции над капиталовите си разходи.

Goldman Sachs проведе почти 4 кръга на съкращения на работни места в Ню Йорк тази година, освобождавайки над 400 служители. Тя също така ускори съкращенията в инвестиционното си подразделение до около 10% от служителите си, сред които управляващи, изпълнителни директори и вицепрезиденти.

През последните седмици Goldman Sachs преосмисли плановете си за съкращения на работни места в Азия. В момента компанията обмисля да съкрати 15% вместо 25% от служителите си в инвестиционното банкиране в Азия.

Компанията също обмисля да започне нови бизнеси, за да подпомогне генерирането на приходи и стимулира възвръщаемостта. Този месец банката стартира нова услуга за предоставянето на заеми през платформата си за онлайн кредитиране Marcus, чрез която се предоставят необезпечени потребителски заеми на кредитоспособни лица. 

Последни новини
Още от Новини