България е шеста в ЕС по ръст на нощувките през зимния сезон

Какво показват данните на Евростат за зимния туризъм у нас

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

България е на шесто място в ЕС по ръст на нощувките през зимния сезон, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат. За последния зимен сезон 2015-2016 нощувките в страната са достигнали близо 4,2 млн., което представлява увеличение с 9% спрямо същия период на миналата година.

В същото време заетостта на стаите и леглата в хотелите е една от най-ниските в ЕС.

Българските туристи все още са с превес над чуждестранните. Броят на туристите, идващи отвън, отчита ръст от над 10%, а на българските – малко над 7%.

За последния зимен сезон делът на чужденците от общия брой туристи е малко над 38%, като те са осъществили над 1,6 млн. нощувки, а българите – 2,6 млн.

В класацията си Евростат включва и кандидатите за членство в ЕС Сърбия и Македония, което измества България на осмо място, пише Investor.bg.

Лидер в класацията е Словакия с над 22% увеличение на нощувките през изминалия зимен сезон. На второ място е Сърбия със 17%, а трета е Македония с малко под 15%. Следва Румъния с почти 13%, а на пето място е Полша също с приблизително 13%.

Топ 10 се допълва от Кипър, Португалия, Чехия и Холандия.

Средната заетост на леглата в хотелите в България през зимния сезон обаче е 24,9%, като нараства спрямо миналата година, когато е отчетена заетост от 23,2%. Заетостта на стаите в хотелите достига малко над 30% средно за сезона. Пикът е бил през февруари – тогава е отчетена заетост на стаите в хотелите от малко над 40%.

С по-ниска заетост на леглата от нас е само Хърватия с 24,5%. Под 30% заетост на леглата през зимния сезон е отчетена още в Латвия, както и в кандидатките Сърбия и Македония (съответно 27% и 14,7%).

Като цяло в ЕС през изминалия зимен сезон са реализирани с 24,1 млн. нощувки повече, което представлява ръст от 4,3%, отчита Евростат. Ръстове са отчетени в 22 от държавите от Съюза, а спадове – само в две (Гърция с понижение от 4,1% и Франция с понижение от 1,1%).

Най-популярните дестинации за туристите от ЕС извън родните им страни за зимния сезон на 2015/2016 г. са Испания, Италия и Австрия. В трите страни са реализирани половината от всички нощувки на чужденци през изминалия сезон.

Същевременно Малта и Кипър са привлекли най-много чужденци за периода – съответно 94% и 89,6% от всички чужди туристи в страните. Най-нисък е делът на чуждестранните туристи в Швеция, Германия и Румъния – съответно 21,7%, 24% и 24,8%.

Последни новини
Още от Новини