МАЕ: $60 за барел ще доведат до сериозно повишение в петролното производство

Това каза директорът на Агенцията Фатих Бирол

Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg News

Цена на петрола от $60 за барел вероятно ще доведе до силен ръст на производството в Северна Америка и ще доведе до спад на ръста в световното търсене, каза директорът на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Петролът сорт Брент стигна едногодишен връх вчера, 10 октомври, на цена от $53,73 за барел в Лондон, след като двата най-големи производители - Русия и Саудитска Арабия - казаха, че са готови да ограничат производството, за да подкрепят цената и да се справят с излишъците на пазара.

Руският президент Владимир Путин каза, че Русия е готова да замрази и дори да понижи производството, ако ОПЕК постигне споразумение на срещата си през следващия месец.

Директорът на най-голямата енергийна компания в Русия - Роснефт - Игор Сечин обаче каза, че неговата компания няма да замразява или понижава петролното производство. Неговите коментари показват колко трудно ще е за руските компании да понижат производството като част от евентуална сделка с ОПЕК за подкрепа на цените.

„Защо да го правим?“, реторично попита Сечин по време на интервю за Reuters в Истанбул вчера, 10 октомври. Сечин е известен с анти-ОПЕК позицията си.

„Можем да видим в кратък времеви хоризнот силен ръст в производството в Северна Америка и на други места. Цени от около $60 за барел биха били достатъчни за това“, каза изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол в интервю за Bloomberg.

Много петролни производители са изправени пред сериозни предизвикателства заради ниските цени на суровината, каза Бирол. Той обаче допълни, че цената на петрола трябва да се определя от търсенето и предлагането, а не от намеси на пазара.

Все пак от МАЕ твърдят, че ако ОПЕК произвежда в рамките на заложените в Алжир граници, петролният пазар може да се ребалансира по-бързо.

Последни новини
Още от Новини