Износът на български млечни продукти в Китай - на крачка по-близо

България и Китай подписаха протокол за износ, чака се сертификата

Пакетирани млечни продукти в супермаркет в Пекин, Китай. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Пакетирани млечни продукти в супермаркет в Пекин, Китай. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

България и Китай подписаха протокол за износ на български млечни продукти. Предстои Пекин да одобри сертификата, който ще придружава продуктите при износа им, пише Investor.bg, като се позовава на Министерството на земеделието и храните. С протокола за ветеринарните и здравни изисквания се създават условия за износ на български млечни продукти. 

Документът беше подписан от агроминистъра Десислава Танева и Джан Чин Жун, зам.-министър на Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на Китайската народна република. Зам.-министър Джан и водената от нея делегация са на работно посещение в България. Предстои Китай да одобри сертификата, който ще придружава продуктите при износа им. 

Припомняме, че за последните десет години българският износ към Китай е нараснал осем пъти. Това заяви в интервю на Ивайло Лаков за предаването "Светът е Бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria през юни главният секретар на Министерството на икономиката на България Владимир Туджаров. Тогава Туджаров заяви, че страната ни вече е получила сертификат за износ на три от стартираните 27 процедури за допускане на български хранителни и земеделски стоки на китайския пазар. Приключена е процедурата, чрез която китайската държава разрешава внос на българска царевица, люцерна и рибни продукти, уточни гостът. 

"Всеки момент се очаква да приключи и да бъде издаден сертификат за продажба на българско мляко и млечни продукти. Сертификатът се дава на държавата България и всички български производители ще могат да продават в Китай", каза главният секретар на икономическото министерство. ​

Китай е най-големият в света вносител на млечни изделия, като държи 30 % дял от световния внос. Това сочат данните на Fonterra Cooperative Group Ltd. 

Последни новини
Още от Новини