Фалитът на Hanjin е Lehman за морската индустрия

Джери Уонг, съосновател и гл. изп. директор на Seaspan

Контейнери на терминала на Hanjin Shipping Co. в Бусан, Южна Корея. 9 септември 2016. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg Контейнери на терминала на Hanjin Shipping Co. в Бусан, Южна Корея. 9 септември 2016. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg

След като седмата по големина контейнеровозна компания в света, Hanjin Shipping Co. От Южна Корея подаде молба за защита от кредитори на 31 август 2016, терминалът Ханджин в Бусан, най-голямото пристанище в страната, практически е парализиран и пълен с контейнери.

Колапсът се падна в най-лошия момент, септември е пиков месец за индустрията, когато производителите зареждат търговците за празниците в края на годината – Денят на благодарността и Коледа.

Пристанищните власти съобщиха, че собствениците на товарите търсят алтернативни начини да превозят стоките, съобщи Bloomberg.

„Най-голямата тревога е ако Бусан изгуби репутацията си на морски хъб на Азия”, каза Ким Кю-Ок, зам.-кмет по икономическите въпроси в Бусан, цитиран от агенцията.

Контейнеровозът Монтевидео на Hanjin Shipping Co. на рейда пред Лонг Бийч, Калифорния на 4 септември 2016.Photographer: Tim Rue/Bloomberg. Контейнерният терминал на Лонг Бийч повече няма да приема товари на Hanjin Shipping, съобщи компанията на сайта си.

 

Лошият сценарий

Това би означавало повече работа за конкурентни пристанища в Азия. Контейнерните компании използват големи, централизирани пристанища за претоварване като Сингапур, където събират контейнерите си и ги разпределят по корабите, за да придвижат товарите по-ефективно по света.

Бусан стана петото най-голямо контейнерно пристанище и градът има амбицията да добави нови докове до летището, където се намира терминалът на Hanjin.

„Най-лошият сценарий за Корея поради колапса на Hanjin би бил ако корабите се насочат към други пристанища като Токио, Сингапур или Китай”, каза Джеон Джун Мо, изследовател на IBK Economic Research Institute.

„Главната привлекателност на Бусан беше евтината услуга в сравнение с други пристанища и ако излезе от играта, това означава повече разходи за корейските износители”.

Джери Уонг, съосновател и гл. изп. директор на Seaspan сравни фалита на Hanjin с ядрен взрив и с последиците от краха на Lehman за финансовите пазари. Чуйте интервюто му за Bloomberg във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини