Няма да има ДДС върху дарени храни

Това реши на първо четене парламентът

Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Депутатите единодушно решиха на първо четене да не се начислява ДДС върху дарени храни и хранителни стоки. Измененията в Закона за ДДС, внесени от народните представители от Реформаторския блок, предвиждат да се въведе лимит за дарявани храни с изтичащ срок на годност. Стойността им за една календарна година трябва да е не повече от 0,5% от годишния оборот на дарителя. Датата на дарението трябва да е не е по-рано от 30 дни преди изтичане на срока на годност.

В мотивите на вносителите се посочва, че целта на промените е облекчаване на режима на облагането с ДДС на дарени храни за организациите за  хранително банкиране.

Продуктите трябва да са насочени към уязвими групи от хора или лица, които предоставят социални услуги и грижи за такива групи, пише Investor.bg

Чрез въвеждането на еднакво данъчно третиране на даренията на хранителните стоки и на бракуването им ще се стимулира даряването на храна и хранителни продукти в полза на различни уязвими групи, смятат вносителите. Предвижда се стриктен режим на контрол върху този вид дарения, както и разписване на санкции за нарушителите, затова не се очаква негативен финансов ефект върху държавния бюджет или злоупотреби, посочват още те.

Председателят на бюджетната комисия на парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) каза, че предложението е добро, но трябва да се направи много задълбочен анализ и да се предложат текстове и механизми, които да минимизират възможността да се направят "прекрасни крадени пари".

Според нея трябва да се сложи праг под формата на процент от оборота или досега отчетените от търговец бракувани храни. Стоянова смята, че Законът за ДДС е най-малкият проблем, по-важно е как ще бъдат регламентирани и контролирани хранителните банки, както и на кого ще се разпределят храните.

Жельо Бойчев от БСП определи законопроекта като стъпка в правилната посока, но посочи, че между първо и второ четене социалистите ще направят предложения за избягване на злоупотреби. Той допълни, че от БСП имат резерви към механизма, предлаган от вносителите, и ще търсят по-засилена роля на социалното министерство и на Агенцията по социално подпомагане.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт каза, че този законопроект не само няма да ощети държавния бюджет, а неговото прилагане ще спести много разходи. Според него обаче 0,5% от общия оборот не е достатъчно и прагът трябва да бъде поне около 2%.

Петър Чобанов от ДПС коментира, че не всички аспекти са добре оценени и липсва контролен механизъм срещу злоупотреби.

"670 хил. тона храни се унищожават всяка година в България, а по данни на ЕС 45,9% от населението на България живее в тежки материални лишения. Най-засегнатите са пенсионерите и децата", обясни единият от вносителите Петър Славов, цитиран от Dnes.bg.Според него, ако тази храна не бъде унищожена, а дарена, ще стигне за ежедневна прехрана на милиони българи.

Последни новини
Още от Новини