Изборите в САЩ пречат на вдигането на лихвите

Анализаторът Майкъл Иванович за политиката на Фед

Уилям Дъдли, Federal Reserve Bank of New York, Джанет Йелън, председател на Фед, Стенли Фишър, зам.-председател на Фед. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Уилям Дъдли, Federal Reserve Bank of New York, Джанет Йелън, председател на Фед, Стенли Фишър, зам.-председател на Фед. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Фед е наясно, че забавянето на ръста от 3,3% в началото на 2015 г. до 1,2% през второто тримесечие на тази година е ясно доказателство, че паричната политика сама не може да понесе бремето на икономическото управление в САЩ. Централната банка ще трябва да работи съвместно с новата изпълнителна и законодателна власт, за да спре разрушението на това, което е останало от и без това слабата икономическа динамика. Това заяви анализаторът Майкъл Иванович за CNBC, пише Investor.bg.

Фед обаче няма да повиши лихвените проценти преди президентските избори. Изказванията от страна на представители на американския Федерален резерв за следващото повишение на лихвените проценти в САЩ ще са част от наратива на анализаторите до президентските избори на 8 ноември. До тогава и непосредствено след това не може да се очаква затягане на паричната политика, коментира Иванович.

Най-важната причина за това е признанието на Фед, че всякаква промяна в паричната политика трябва да е част от средносрочен (от една до пет години) микс от политики за стабилизиране на забавената американска икономика. 

Увеличаването на инвестициите в инфраструктура, производствен капацитет и човешки капитал са начинът да се продължи напред. Това беше добре познат приоритет по време на възстановяването след кризата. За съжаление обаче тази дълго отлагана задача има потенциал да стане спешна.

Търсенето започна да се забавя в началото на 2015 г. и инвестициите последваха тази тенденция. Нещата се влошиха в началото на тази година. През второто тримесечие общите инвестиции се понижиха с 3,4% на годишна база и изтриха 1,68 процентни пункта от ръста на БВП.

Малко вероятно е инвестициите да отскочат през идните месеци. Предвид слабото търсене и стабилния износ няма достатъчно необходимост и мотивация за увеличаване на капиталовите разходи в краткосрочен план.

Също толкова спешно трябва да се насочат усилия за разрешаване на структурните проблеми счовешкия капитал. Освен официално 7,8-те млн. безработни има още около 8 млн., сред които хора извън пазара на труда и такива, които работят на непълен работен ден, не защото така искат, а защото фирмата не може да си позволи да ги назначи на пълен.

За да се върнат тези 16 млн. души обратно към заетостта, ще трябват големи усилия за поддържане на търсенето на работна ръка и за подобряване на професионалната квалификация чрез по-добро образование и обучение. Като цяло инвестициите в човешки капитал ще трябва да бъдат признати за фундаментален фактора за растежа на американската икономика.

Това е контекстът, в който паричната политика ще трябва да изиграе своята роля за подкрепа на по-високия ръст на търсенето и заетостта и да поддържа ценова стабилност. 

Търговските политики са друга сфера, който се нуждае от незабавно внимание. Търговският дефицит възлиза на 4% от БВП и изтрива 0,5 процентни пункта от ръста на вътрешното търсене.

Това говори за сериозни проблеми в политиките в една отворена икономика, където външният сектор представлява близо една трета от БВП, коментира Иванович. Но инвеститорите не бива се поддават на преувеличения от предизборната кампания за надвиснали търговски войни. Търговските диспути са постоянна част от световната икономика. Непрекъснато се провеждат спорове и арбитражни действия на високо ниво. Затова няма нищо лошо в предложенията за преразглеждане на съществуващите търговски споразумения, така че да се гарантира, че те продължават да служат на интересите на променящата се икономика. Освен това тези прегледи ще доведат до друга гледна точка към икономическите и индустриалните политики в САЩ.

Играта на налучкване на момента, в който Фед ще повиши лихвените проценти, захранва динамиката на търговията ден за ден. И с това се изчерпва. Фед вече изигра своята роля в това да спаси една тежко пострадала икономика. Спасителната операция е приключила, но не и тази по възраждане на растежа. Американската икономика изглежда се настанява около неприемливо ниския темп на ръст от 1,6%. И централната банка сама няма кой знае какво повече да направи.

Инвеститорите, които се надяват на високи печалби от активите, деноминирани в долари, ще трябва да оценят целия микс от политики в САЩ – фискални, парични, структурни и търговски. В целия този ансамбъл Фед се фокусира само върху ценовата стабилност и сигурността на финансовата система, която управлява.

Според Иванович до ранната пролет следващата година няма да има действия от страна на Фед. „Междувременно Фед ще има повече от достатъчно ликвидност, за да подкрепя пазарите, които търсят посока. Предпазливостта е в реда на нещата, но катастрофалните сценарии са много малко вероятни“, заключва Иванович.

Последни новини
Още от Новини