Женева планира понижаване на корпоративния данък

Швейцарският кантон предлага намаляване на корпоративната данъчна ставка до 13,49%

Снимка: Michele Limina/Bloomberg Снимка: Michele Limina/Bloomberg

Женева планира да намали корпоративната си данъчна ставка от 24,2% до 13,49% в отговор на натиска на ЕС да се откаже от преференциални данъчни сделки с чужди компании, предаде Investor.bg

Макар че това е над средната преференциална ставка от 11,6%, която в момента се предлага на много чужди компании, новият режим ще засили конкурентната позиция на швейцарския град, посочва Credit Suisse.

Швейцарският кантон иска да подобри образа си на фона на насрещните ветрове, породени от силния франк, опасенията за имигрантските квоти и премахването на банковата тайна. Мултинационални компании от Procter & Gamble до търговеца на суровини Mercuria Energy допринасят със 76 хил. работни места и 40% от икономиката на Женева.

„Целта на реформата е да се поддържа заетостта в кантона“, каза пред репортери Пиер Моде, ръководител на отделите по сигурността и икономиката на кантона.

Данъчна ставка от около 13% ще премести Женева с 13 места напред, превръщайки я в третия най-атрактивен от всички 26 швейцарски кантона след Цуг и Цюрих, твърди Credit Suisse в проучване от февруари. Франция, която граничи с кантона на юг, изток и запад, има данъчна ставка от 33,33%, сочат данни на KPMG.

За междинен период от пет години данъчната ставка ще бъде малко по-висока – 13,79%, докато Женева се адаптира към новия режим, съобщава кантонът. През този период ограниченията по дефицита ще бъдат облекчени.

Новата данъчна структура ще остави по изчисления дупка от 440 млн. франка ($449 млн.) във финансите на Женева, казва кантонът. Този прогнозиран дефицит предизвика опасения, че услугите за населението на Женева от почти половин милион души ще бъдат орязани, коментира Роман дьо Сен Мари, ръководител на Социалистическата партия в парламента на кантона.

Опозицията срещу новата ставка от левите политически партии вероятно ще доведе до референдум.

„Със сигурност ще има обществено гласуване по въпроса“, казва Антонио Ходжърс, който управлява отдела по жилищното настаняване и енергетиката.

Консултации по данъчното предложение започват сега и ще продължат до 14 октомври, съобщи правителството.

 

Последни новини
Още от Новини