Роснефт иска да придобие Башнефт за 5 млрд. долара

Игор Сечин иска да разшири влиянието на своята империя

Снимка: Investor.bg Снимка: Investor.bg

Дългогодишният съюзник на Владимир Путин и ръководител на „Роснефт“ Игор Сечин прави планове да разшири влиянието на своята империя, пише Bloomberg. Той ще предложи на правителството да закупи контролния пакет в по-малката държавна петролна компания „Башнефт“ за сумата от 5 млрд. долара.

След това руското правителство ще може да спечели и още 11 млрд. долара от планираната продажба на 19,5% от капитала на „Роснефт“ през тази година.

По този начин в бюджета ще влязат 16 млрд. долара от приватизацията на петролните компании и така ще се намали наполовина очакваният бюджетен дефицит.

Според източниците на Bloomberg предложението на Сечин се базира на доклад на италианската банка Intesa Sanpaolo, според който Русия може да спечели поне 11 млрд. долара от продажбата на акциите на „Роснефт“, ако ги предложи на няколко по-малки пакета от по 5%, например.

Че „Роснефт“ има апетити към дела на „Башнефт“, стана ясно още преди месец. Премиерът Дмитрий Медведев обаче не е съгласен на тази сделка. Отрицателно становище дадоха и министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев, както и енергийният министър Александър Новак.

Първоначалните планове бяха сделката за приватизацията на „Башнефт“ да бъде реализирана през септември или октомври 2016 година. Премиерът Медведев обаче отложи изпълнението й, а първият вицепремиер Игор Шувалов коментира, че планираната продажба ще се случи, но след като бъде реализирана сделката за дела на „Роснефт“.

През тази година Русия планира да се раздели с дялове в апетитни компании, за да може да намали бюджетния дефицит. Страната пострада сериозно в икономическо отношение от падането на цената на петрола и навлиза в най-дългата рецесия от началото на управлението на Владимир Путин.

Наскоро Москва успя да продаде 10,9% от капитала на диамантената компания „Алроса“ за сумата от 802 млн. долара. Продажбата беше обявена в началото на юли. 

Последни новини
Още от Новини