Какъв е проблемът на Cathay Pacific

Субхраншу Дас, вицепрезидент Аерокосмическа индустрия и отбрана за Азия на Frost & Sullivan

Самолет на Cathay Pacific над летището в Хонконг. 6 март 2016. Photographer: Billy H.C. Kwok/Bloomberg Самолет на Cathay Pacific над летището в Хонконг. 6 март 2016. Photographer: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Нетната печалба на хонконгската компания Cathay Pacific, публикувана в сряда, 17 август 2016 от 353 млн. хонконгски долара /45,5 млн. щ.д./ за първото полугодие отбелязва 82% спад поради икономическото забавяне в Китай и конкуренцията.

Главният изпълнителен директор Иван Чу се опита да съживи компанията, на фона на спада на печалбата на пътник за километър полет, ключов показател за резултатите на авиокомпанията. Това се дължи на конкуренцията на китайските и близкоизточните превозвачи, съобщава Bloomberg.

Компанията съобщи през март, че 60% от горивото й за 2016 е хеджирано за цена от средно 85 долара за барел. Singapore Airlines хеджира 37,5% от горивото за юли-септември за средно 81 долара за барел, а през април-юни – бе хеджирала 42%.

Cathay поръча над самолети за над 10 млрд. долара, за да може да се състезава с конкуренцията.

„Cathay трябва да докаже, че може да намали разходите, но да остане първокласна авиокомпания”, каза Уил Хортън, анализатор в CAPA Center for Aviaiton.

„Това би било постижение, защото всичко е против съществуването на силно ефективни премиум авиокомпании. Дори Emirates не успяха да го постигнат”.

Трета писта

Китайските превозвачи добавиха 25-30% към директните си международни полети от началото на годината, каза Ерик Лин, анализатор на UBS в Хонконг. Cathay ги увеличи с 2,9% според данните й за юни.

Градската администрация на Хонконг спря таксата за гориво през февруари и сега събира данък за финансиране на трета писта на летище Чек Лап-Кок. Властите започнаха да искат такса от 70-180 хонконгски долара на пътник, излетял от Хонконг, за да финансират проекта за разширение на летището за 18,25 млрд. щ.д.

Без пряк ефект върху финансите на Cathay, тези такси ограничават възможността на авиокомпанията да повишава цените и поставя възвръщаемостта под натиск, казва К. Аджит, анализатор в UOB Kay Hian Pte преди публикуването на резултатите.

Летище Хонконг смята също да увеличи летищните такси – за престой и кацане – с 27% от 1 септември. Таксите в Хонконг са около 10% от общите разходи на Cathay според CIMB Group.

Авиационните власти в Хонконг казаха на авиокомпаниите да премахнат надценката за гориво от 1 февруари, което намали цените на билетите на Cathay с 6-7%, което е „трагедия” за флагмана на града на фона на политиката й за хеджиране на горивото, според бележка на CIMB Group от 25 юни, цитирана от Bloomberg.

Преди да бъде отменена таксата, авиокомпаниите начисляваха по 109 хонконгски долара за дълги полети и 24 хонконгски долара за къси полети, според департамента за гражданска авиация.

 

"По-голямото предизвикателство в момента за Cathay е хеджирането на горивото. Дългосрочното хеджиране изисква внимание. Трябва да го разделят на малки периоди и да се опитат се уверят, че правят средносрочно и дългосрочно хеджиране.

Второ – много проблеми има при пилотите и човешките ресурси като цяло. Те трябва да се вземат предвид.

Трето – бих искал да видя повече споделяне на инфраструктура, намаляване на оперативните разходи чрез джойнт венчъри и сътрудничества. Това сигурно би трябвало да направят, казва Субхраншу Дас, вицепрезидент Аерокосмическа индустрия и отбрана за Азия на Frost & Sullivan в интервю за Bloomberg. Чуйте целия коментар във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини