Премина ли пика си ръстът на шведската икономика

Покачването на БВП се забавя до 0,3% през второто тримесечие

Стокхолм, Швеция. Снимка: Johan Jeppsson/Bloomberg Стокхолм, Швеция. Снимка: Johan Jeppsson/Bloomberg

Ръстът на шведската икономика продължава да се забавя през второто тримесечие на годината, което навежда на мисълта, че производственият бум на страната може би е преминал своя пик, пише Bloomberg.

Предварителните данни на статистическото бюро на страната показват, че брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 0,3% на тримесечна база през второто тримесечие, което е под средното за миналата година от 1,2% и наполовина под средните очаквания на икономистите, анкетирани от Bloomberg. Растежът за първото тримесечие беше ревизиран до 0,4% от 0,5% преди това. На годишна база икономиката е нараснала с 3,1% през месеците от април до юни.

Икономиката се е забавила значително спрямо миналата година и остава далеч под прогнозираните от Шведската централна банка 0,7%.

„Основната причина за това забавяне е износът, който изгуби импулса си“, каза Торбьорн Исаксон, анализатор в Nordea Bank AB. “Фиксираните инвестиции също разочароват, но това изглежда ще е временно”. Според Исаксон лекото забавяне при потребителските разходи е било очаквано, а правителствените разходи са били изненадващо големи.

Шведската икономика успя да извлече полза от безпрецедентните стимули от страна на централната банка, която предприе политика на изкупуване на правителствени облигации и понижи лихвените проценти под 0 в опит да съживи инфлацията. Междувременно правителството увеличи разходите, за да се справи с рекордния брой имигранти, търсещи убежище.

Страната беше успешен пример с едно от най-високите нива на икономически растеж в региона, но изглежда този бум сега изчезва.

Износът спада с 0,3% през второто тримесечие в сравнение с първото, изтривайки 0,1 пр.п. от растежа на БВП. Износът на стоки е надолу с 1%, а износът на услуги в чужбина отбелязва ръст с 1,3%.

През юли потребителското доверие достига най-ниското си ниво от средата на 2013 насам. Очакванията на населението за жилищния пазар също стават по-мрачни в следствие на затегнатите правила за ипотечно кредитиране. Данните за жилищните кредити и цените на жилищата също сигнализират за обрат на пазара.

„По-слабият от очакваното ръст на БВП е предизвикателство за Шведската централна банка, тъй като прави по-малка вероятността от постигането на инфлационния таргет от 2%. Все пак не очакваме това да стане причина за допълнителни стимули. Остава схващането, че шведската икономика все още се представя добре“, каза още Исаксон.  

Последни новини
Още от Новини