Турция закри над 100 медии

Анкара уволнява от армията повече от 1 600 военни

Снимка: Danielle Villasana/Bloomberg Снимка: Danielle Villasana/Bloomberg

Турция продължава със засиления си контрапреврат. Късно в сряда властите обявиха, че са разпоредили закриването на 45 вестника и 16 телевизионни канала, 3 агенции, 23 радиостанции и 15 списания, като по този начин потвърдиха неофициална новина на CNN-Türk.

Сред закритите според телевизията са новинарската агенция Cihan, прокюрдският канал IMC TV и опозиционният всекидневник Taraf, пише Investor.bg.

Междувременно властите в страната издадоха заповеди за арести на още 47 журналисти от бившия опозиционен вестник Zaman, предаде Ройтерс, позовавайки се на анадолската агенция. 

По-рано през годината Анкара пое контрола над вестника с мотива, че той е част от мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван, че стои зад опита за преврат. След това медията смени рязко политиката си.

Заповедите са за задържане на мениджъри и някои служители, включително и на колумнисти, заяви представител на турските власти. Според него прокурорите не се интересуват от това какво са писали отделните колумнисти, а причината за ареста им вероятно са предполагаеми връзки с мрежата на Гюллен.

По-рано през седмицата стана ясно, че са издадени заповеди за задържане на 42-ма журналисти, 16 от които са били оставени в ареста.

Също късно в сряда стана ясно, че страната уволнява от армията повече от 1 600 военни, сред които и 87 генерали и адмирали - почти една пета от висшите офицери на членката на НАТО. Вътрешният министър Ефкан Ала поясни, че от неуспешния опит за преврат на 15 срещу 16 юли насам са задържани над 15 хил. души, сред които - около 10 хил. военни, от които близо 8 хил. може да бъдат изправени пред трибунал.

Последни новини
Още от Новини