ЕК одобри още 1,4 млрд. евро за бежанците в Турция

Разходите на Анкара вече надвишават 8 млрд. долара

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) е одобрила днес специални мерки за бежанците в Турция на стойност 1,4 млрд. евро, съобщават от пресцентъра на ЕК.

Решението е свързано със споразумението с Анкара за овладяване на бежанската вълна към Европа, което беше сключено през март. То предвижда на Турция да ѝ бъдат изплатени 3 млрд. евро за периода 2016-2017, като 1 млрд. евро идват от бюджета на Европейския съюз, а останалите са ангажимент на държавите членки.

Преди дни президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвини ЕК, че не е изплатила обещаните за страната 3 млрд. евро. Брюксел обаче посочи, че не дава пари директно на властите в Анкара, а на международни организации, които работят на терен.

ЕК обеща обаче до края на тази седмица да заложи още 1,4 млрд. евро за бежанците в Турция – около 3 млн. души, повечето от които сирийци, с което общата отпусната сума ще достигне малко над 2 млрд. евро.

Проблемът на ЕК е свързан със събирането на парите от държавите членки, някои от които не са изпълнили ангажиментите си по споразумението. От отпуснатите над 2 млрд. евро са договорени само 229 млн. евро, а реално са похарчени наполовина по-малко средства – 105 млн. евро, показват данните на ЕК.

Същевременно разходите на Турция за последните години за подслон, храна, здравеопазване, образование и достъп до трудовия пазар на бежанци надвишават 8 млрд. долара.

Последни новини
Още от Новини