Вайдман: Brexit не е оправдание за активна валутна политика

Конкурентните девалвации няма да проработят, предупреди президентът на Бундесбанк

Йенс Вайдман, президент на Бундесбанк. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Йенс Вайдман, президент на Бундесбанк. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Президентът на Германската централна банка – Бундесбанк – Йенс Вайдман каза, че „със сигурност би било грешно да се използва Brexit като извинение за провеждане на активна валутна политика“. Вайдман изрази тази позиция пред журналисти след края на срещата на финансовите министри и централните банкери на страните членки на Г20 в Китай.

„Поевтиняването на паунда е корективен механизъм и стабилизира икономическото развитие във Великобритания. Конкурентни девалвации за стимулиране на икономиката няма да проработят и всички замесени страни ще загубят“, коментира президентът на Бундесбанк.

В същото време въпреки вота на британците Вайдман каза, че световната икономика ще продължи да се възстановява. В Германия основната икономическа тенденция също остава силна, като през втората половина на годината икономиката на страната ще отбележи стабилен растеж, прогнозира той.

Преди това заместник-гуверньорът на Китайската народна банка Чен Юлу каза по време на конференция в Пекин, че китайската парична институция ще работи здраво, за да запази стойността на юана спрямо кошница от валути стабилна. По този начин Китайската народна банка добавя към мерките и вербална интервенция на пазара, след опасенията, че защитава валутен курс от 6,7 юана за долар, засилвайки дневния референтен валутен курс.

Китай е една от икономиките, които най-често са обвинявани в конкурентни девалвации на валутата.

Последни новини
Още от Новини