Инфлацията във Великобритания форсира цените на самолетните билети

Цените на самолетните билети скочиха с почти 11% през юни спрямо май

Chris Ratcliffe/Bloomberg Chris Ratcliffe/Bloomberg

Инфлацията във Великобритания се повиши повече от очакваното от икономистите през юни, стимулирана от цените на билетите за пътувания до континентална Европа, пише Bloomberg.

Цените са се покачили с 0,5% през юни, а през май бележат ръст от 0,3%, твърди националната статистика на Великобритания. Икономистите очакваха 0,4% увеличение, сочи проучване на Bloomberg.

Базовата инфлация, която изключва цените на храните и енергийни ресурси, се укрепи до 1,4%. 

Самолетните билети скочиха с 11% през юни в сравнение с месец май, от части заради футболното първенство във Франция Euro 2016, при което Великобритания се класира за втория етап на турнира преди да загуби от Исландия. Статистическият институт на Великобритания заяви, че повишението на цените на горивата също е спомогнало, за това „избутване нагоре“.

Въпреки че инфлацията все още е доста под целта на Английската централна банка от 2%, тя отбелязва най-високите си нива от края на 2014 година насам. Според икономистите спадът на паунда след решението на Великобритания да излезе от ЕС вероятно ще спомогне инфлацията да бъде избутана дори на по-високи равнища. Централната банка сигнализира миналата седмица, че е готова за стимули през август, защото икономиката преодолява последствията от Brexit

“Прогнозите за инфлацията са различни сега в сравнение с тези от преди резултатите от референдума“, заяви Сам Хил, британски депутат и икономист. “Краткосрочният скок на инфлацията се очаква да избута CPI инфлацията над целта за 2017 година. От гледна точка на монетарната политика все пак продължаваме да мислим, че в средносрочен план ще доминира икономическата слабост и ще предизвика по-разхлабена политика“.

Централната банка на Великобритания изненада пазарите миналата седмица, след като запази основния лихвен процент непроменен и премести фокуса към срещата през август, когато Комитетът по парична политика ще публикува нови прогнози за ръста и инфлацията на Великобритания. Официални лица заявиха, че резкият спад на стерлинга ще повиши натиска върху краткосрочния ръст на цените, но имат различно мнение относно средносрочната перспектива.

Паундът отбеляза спад с 0,4 % до $1,3197 към 10:59 a.m. лондонско време. Той се срина до 31-годишно дъно на 6 юли - $1,2798.

Последни новини
Още от Новини