Еврозоната отчете инфлация през юни

Това е първи ценови ръст от януари насам

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Еврозоната излиза от дефлация през юни, като потребителските цени растат с 0,1% на годишна база през месеца, сочат данни на Евростат. През май беше отчетен спад на цените от -0,1 на сто, или четвърти пореден месец техническа дефлация.

Според WBPonline пазарните очаквания бяха за нулева инфлация през юни, предаде Investor.bg.

Най-много поскъпват услугите (с 1,1% в сравнение с 1% през май), следвани от хранителните стоки, алкохола и тютюневите изделия (с 0,9%, каквато беше и стойността миналия месец) и неенергийните индустриални стоки (с 0,4% на фона на 0,5% през май). Енергията ограничава поевтиняването си, като през юни цените се понижават с 6,5%, след като през май се понижиха с 8,1 на сто.

Базисната инфлация, която изключва колебливите цени на енергията и хранителните продукти, е 0,9% на годишна база. През май тази стойност беше 0,8 на сто.

Широкият показател във валутния съюз е под целевото ниво на Европейската централна банка от 2% от март 2013 г. и под 1% от ноември 2013 г.

Прогнозата на ЕЦБ за инфлацията за инфлацията през 2016 е тя да стигне средно ниво от 0,2%, а през 2017 да се ускори до 1,3%.

Последни новини
Още от Новини