Меркел не иска преговорите за излизане на Великобритания да се проточват вечно

Германският канцлер не иска и други държави да бъдат разубеждавани от провеждането на подобни референдуми

Англа Меркел, канцлер на Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Англа Меркел, канцлер на Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел сигнализира, че иска да избегне наказаниее от страна на ЕС заради излизането на страната от него, но и каза, че преговорите по излизането „не трябва да се проточват вечно“. 

„Великобритания ще остане наш близък партньор, включително по отношение на икономическите връзки и на членството в НАТО. Страната сега трябва да реши за себе си – и това несъмнено ще представлява процес на дискусии – как иска да оформи отношенията си с ЕС“, каза Ангела Меркел пред репортери в Потсдам, в близост до Берлин на 25 юни, предаде Bloomberg. 

По този начин германският канцлер наруши двудневното мълчание по темата на своята партия – Християн-демократичния съюз. Меркел направи още едно любопитно изказване, като отхвърли идеята, че ЕС трябва да застане на твърда позиция и да се опита да притъпи призивите за подобни референдуми в други страни членки на ЕС като Франция и Холандия. 

„Не става въпрос за разубеждаване, а за преговори в интерес на истината. Няма причина да водим неприятни преговори“, каза Меркел. 

Премиерът в оставка на Великобритания Дейвид Камерън се е обадил на германският канцлер, като е казал на Меркел, че страната остава отдадена на своите „права и задължения“ по договорите за ЕС докато не напусне блока формално. 

В същото време външните министри на страните основателки на ЕС се обявиха за това страната да напусне блока възможно най-скоро. 

 

Последни новини
Още от Новини