Великобритания избра Brexit

Островът на път да излезе от ЕС

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Великобритания обръща гръб на Европа.

Въпреки първоначалните прогнози за победа на привържениците на членството на Великобритания в Европейския съюз според окончателното преброяване на гласовете от всички секции противниците на членството печелят 51,9% от гласовете. Почти 16,8 млн. британци са гласували за Brexit, а около 15,7 млн. - против напускането. 

Резултатът е истински шок, след като анкетите от последните дни, както и първите резултати и екзитполовете даваха предимство за лагера за оставане в ЕС, а в по-ранните часове Найджъл Фарадж, лидер на привържениците на Brexit, призна поражението си. Обратът се случи след получаването на данните от Нюкасъл, където Brexit получи лека преднина.

Като цяло лагерът за Brexit отчете изненадващо повече гласове от очакваното, а в широки области на Англия привържениците за напускане са с ясна преднина, за разлика от Лондон, където по-голямата част от хората са за Bremain (оставане в ЕС).  

"Осмелявам се да мечтая, че сме пред независима Великобритания", заяви Фарадж, цитиран от Investor.bg.

В резултат на обрата британският паунд, достигнал шестмесечен връх в четвъртък на ниво от 1,50 долара за лира, се срина с над 9% до най-ниското си ниво от три десетилетия до 1,3466 долара. Еврото също поевтинява. 

В момента е възможно и прогнозите на социолозите, и тези на пазарите да са погрешни, казва от своя страна Джо Ръндъл, главен трейдър в ETX Capital.

Последни новини
Още от Новини