Държавните инвестиционни фондове инвестират повече в имоти

Инвестициите в имоти се разширяват от 3% от общия портфейл на фондовете през 2012 до 6,5% в момента

Снимка: Nicky Loh/Bloomberg Снимка: Nicky Loh/Bloomberg

Държавните инвестиционни фондове вече увеличават инвестициите си в имоти по-бързо в сравнение с вложенията в инфраструктура и във фондовете за частен капитал, се посочва в редовния годишен глобален доклад за суверенните фондове, цитиран от онлайн изданието ipe.com.

Това е в контраст с резултатите от предишните две изследвания, които показаха, че държавните фондове са фокусирани върху фондовете за частен капитал и инфраструктурата.

В доклада, който обхваща инвестициите на държавните инвестиционни фондове и централните банки, се подчертава, че докато квотите за инфраструктура и фондове за частен капитал са се увеличили през последните три години, общата сума на вложенията остава ниска. Инфраструктурата съставлява 2,8 на сто от общия портфейл на суверенните фондове, а инвестициите във фондове за частен капитал – 4,5%.

Нагласите са се променили през тази година, коментира Invesco. За първи път се очаква по-малко държавни фондове да разширяват инвестициите в този клас активи.

Същевременно инвестициите в имоти се разширяват от 3% от общия портфейл на фондовете през 2012 до 6,5% в момента. Това представлява комбиниран годишен темп на растеж от 29% за период от три години, съобщава Investor.bg.

Очаква се инвестициите в имоти на държавните фондове да продължат да се увеличават, тъй като имотният сектор ги изправя пред далеч по-малко предизвикателства в сравнение с инфраструктурата например. Отделно фондовете могат да избират измежду значително по-дълъг списък надеждни мениджъри на имотните активи, както и строителни компании и други оператори.

Проучването показва, че доверието на държавните инвестиционни фондове към сектора на имотите остава стабилно въпреки предизвикателната пазарна среда. Данните показват още, че те оттеглят капитала си от Бразилия, Русия и Китай към САЩ и другите водещи глобални пазари на имоти.

Отделно проучване на Mercer показва, че европейските институционални инвеститори също увеличават инвестициите си в алтернативни активи. Пенсионните фондове се опитват по-добре да управляват волатилността, особено на по-слабо развитите пазари.

В рамките на алтернативните активи най-предпочитани са имотите. Основен двигател на общото увеличение на експозициите към сектора на недвижимите имоти е засиленото увеличение на инвестициите в чужбина.

Около 17% от обхванатите от Mercer фондове са направили вложения в имоти в чужбина. Делът им в проучването от миналата година е бил 8%, т.е. увеличението е повече от два пъти.

Последни новини
Още от Новини