Трендове в облачните услуги в България

Мнения от дискусията в Клуб Инвестор: Технологии за бизнеса, 8 юни 2016

Клуб Инвестор: Технологии за бизнеса. София, 8 юни 2016. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria Клуб Инвестор: Технологии за бизнеса. София, 8 юни 2016. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria

Все повече компании в България търсят възможности за съхранение и бърз достъп до файловете си в облака. Бизнесът иска да постигне по-добра организация на документооборота си, повече ефективност и гъвкавост. Сигурност, бърз достъп и комуникация са факторите, развиващи облачните услуги в България.

Това са част от коментарите на участниците в дебата на Клуб Инвестор: Технологии за бизнеса, организиран от Investor.bg на 8 юни 2016 в София.

 

Кой да управлява файловете на фирмата

Все повече фирми срещат затруднения с управлението на собствените си документи.

Фирмите растат и трупат данни, които искат да им бъдат винаги на разположение за вземане на бързи решения.

"Бизнесът расте, информацията се трупа, за планиране се изисква повече време", каза Георги Цеков, търговски директор на Daticum.

Инвестициите в собствен облак обаче са високи и затова компаниите, работещи в сектора виждат растящ интерес към услугите по колокация. Значителен фактор е и желанието за оптимизация на процесите.

"Процесът на работа става по-бърз и се подобрява. Важните решения се вземат много по-бързо", каза Георги Цеков.

 

Сигурност

Компаниите в България съзнават проблемите със сигурността, но малко фирми планират разходи по осъвременяване на хардуера и IT инфраструктурата си.

"Технологиите се променят на 2г. Колко често си сменяте телефона", попита Георги Цеков.

"Сигурността е голямата грижа на компаниите", каза Тунио Зафер, изпълнителен директор на pCloud. "Хардът не е въпрос дали, а кога ще изгори".

 

Според участниците в дебата при избора на доставчик на услуги по съхранение, обработка, споделяне и защита на голям обем от информация е необходимо предварителна проверка къде и дали е осигурен съпорт и дали той е надежден.

"Трябва да се провери здравето на доставчика", каза Веселка Данчева, търговски директор на Немечек /Nemetschek/ България.

От 1-1,5г. в България се наблюдава засилен интерес към облачните услуги и над 20% от малките и средни компании се интересуват от тях, каза Милен Нинов, ст. мениджър Продажби на едро във Виваком. Той представи данните като резултат от непредставително проучване на компанията, проведено в началото на 2016.

Доверие

Доверието към фирмите за облачни технологии расте. В не малка степен причината за това е и предоставяната по-голяма надеждност и сигурност, за която иначе биха се изисквали по-големи разходи.

Според Милен Нинов над 40% от фирмите в страната са обект на кибератаки. Сред тях той посочи DDoS-атаките, с които компаниите не биха могли да се справят сами.

"Организации от знаещи защо и кога да атакуват го правят с цел преки облаги. Те са евтини за поръчка и организация", обясни Милен Нинов.

Бизнесът у нас вижда заплахата от кибератаки.

Затова трендът е в разработка на услуги, адаптирани за нуждите на клиента.

За pCloud например крипто-услугата носи най-голям дял от приходите.

Изискването на правителството на САЩ американските компании да пазят данните си в САЩ е "политически и маркетингов проблем", смята Веселка Данчева.

"Той няма да има отзвук сред бизнеса", каза тя.

Фирмите в България са длъжни да се подчинят на съдебно решение за достъп до информация, но при добро криптиране "нямат достъп до данните", каза Георги Цеков.

Спорът между Apple и ФБР за отключване на iPhone беше "политически" и никой не помисли как това показа "слабо звено в Apple", каза Тунио Зафер.

"Беше добре PR-прикрито".

Според него "държавните вмешателства" са принудили неговата компания да се релокализира в Швейцария, където "законите в защита на потребителите не са както в ЕС и САЩ".

Последни новини
Още от Новини