Британската икономика забавя растежа си

Двигател на ръста за пореден път е стабилното потребление

Снимка: Sam Dawson/Bloomberg Снимка: Sam Dawson/Bloomberg

Британската статистическа служба потвърди, че икономиката на страната е нараснала с 0,4% през първото тримесечие на годината спрямо предходното, каквато беше и първата оценка, съобщава Investor.bg. Ръстът на БВП се забавя спрямо периода октомври – декември миналата година, когато стойността беше 0,6 на сто на тримесечна база.

Данните за ръста на годишна база са ревизирани надолу – от 2,1% до 2%.

Производственият сектор във Великобритания се свива с 0,4% през първото тримесечие, а строителството – с 1%. Секторът на услугите, който генерира 79% от БВП, нараства с 0,6%, записвайки 13-ти пореден тримесечен ръст. Експанзията обаче е по-слаба от тази през четвъртото тримесечие, когато секторът на услугите нарасна с 0,8%. 

Публикуваните днес данни обаче показват още, че секторът на услугите се свива с 0,1% на месечна база през април за пръв път от август насам.

Двигател на ръста за пореден път е стабилното потребление на домакинствата, което се увеличава с 0,7% през периода януари – март.

На него обаче противостои слабата външна търговия, като търговският дефицит се разширява до 18 милиарда паунда през първото тримесечие от 16,4 млрд. паунда през предходното.

Трудностите пред британската икономика, произтичащи от слабия ръст в развиващите се пазари, са усложнени още повече от несигурността заради референдума на 23 юни, когато населението ще гласува дали страната да остане в Европейския съюз. Това прави тълкуването на макроикономическите данни трудно, предупреди неколкократно Английската централна банка и посочи, че статистиката известно време може да не е сигурен показател за реалното представяне на британската икономика.

Последни новини
Още от Новини