Китай иска по-голяма роля в определяне на цените на суровините

Стоковите борси в страна ще станат по-отворени за чуждестранни инвеститори

Китай иска да развие пазарите си за суровини, така че да ги превърне в хъбове за определяне на цените. По този начин освен, че е най-големият потребител на суровини в света, Китай иска да получи и по-голяма роля при определянето на цените им.

„Изправени сме пред възможността на живота си да се превърнем в световен център за определяне на цените на суровините. По пътя към реализирането на тази цел, ще срещнем сериозна конкуренция. Имаме предимствата на обема на търговията и на икономическия растеж, но законодателството ни все още не е достатъчно добро и ни липсват кадри“, каза Фан Синхай, вицепрезидент на Комисията по регулациите на ценните книжа на Китай.

Китай е най-големият потребител в света на метали и енергийни продукти, но трейдърите и компаниите в страната разчитат на финансови центрове извън Китай. Обикновено това са Лондон и Ню Йорк, където са най-големите стокови борси в света и които определят цените на суровините в световен мащаб.

Сега целта е пазарите на суровини в Китай да се отворят за чуждестранни инвеститори, което да даде на Китай по-важна роля и при определянето на цените в световен мащаб.

Въглища

В същото време въглищата привлякоха вниманието на Citigroup, като от банката прогнозират ръст на цената на суровината в Китай от 20%.

Цената на въглищата, произвеждани в Чиндао може да покачи до $69 долара за тон. Причината за прогнозата са мерките, предприети от правителството по ограничаване на свръхкапацитета в сектора. Мините в Китай трябва да понижат производството си с 16%, както и да работят 276 дни годишни вместо 330 дни, показва прогнозата на Citigroup.

Според Citigroup обаче понижаването в предлагането ще надхвърли понижаването в търсенето на въглища в Китай, което ще доведе до ръст в цената.

Чуйте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини