Застрашава ли скъпата йена възстановяването на Япония?

Коментар на Джереми Стретч от CIBIC

Банкноти с номинал от 10,000 йени; Photograph: Akio Kon/Bloomberg Банкноти с номинал от 10,000 йени; Photograph: Akio Kon/Bloomberg

Джереми Стретч, ръководител на валутната стратегия на CIBIC с коментар за бъдещето на японската икономика. 

Вчера разбрахме, че Goldman Sachs трябва да преосмислят основната си стратегия за йената. Тук имаме една графика за силата на йената, която предизвика тази промяна на прогнозата при Goldman Sachs. Очакванията към йената бързо се промениха с поскъпването на валутата. Продължителността на това увеличение изненада много хора, какво мислите вие?

Да, наистина. Можем да кажем, че Абеномиката беше преобърната с главата надолу. В края на 2012 Абе излезе с три основни точки, едната от които включваше поевтиняване на валутата, за да увеличи растежа чрез по-голям износ. Изглежда, че се отдалечихме от този етап или поне пазарите изглежда го направиха, а ние също леко преразгледахме прогнозата си. Не става дума само за оптимизма към йената, но и за частта, свързана с долара.

Господин Курода се поколеба да действа, и пазарите показват същото, защото той намали прогнозата си за растеж, целта за потребителската инфлация и удължи периода за достигане на тази цел от 2%.

Така че до известна степен пазарите бяха заблудени от Японската централна банка, като мислеха, че тя ще бъде по-смела в промяната на политиката си. Вместо това, сега трябва да изчакаме поне до юли за някаква промяна и така това ги оставя в посоката, в която са тръгнали в момента.

 

Колко подкрепа биха получили в момента от Г-20, ако решат да направят повече, за да отслабят валутата? От една страна се говори много за това да не се използват тези мерки като инструмент за увеличение на растежа, но вчера Курода предупреди, че силата на йената рискува да навреди на възстановяването. Ако погледнем какво стана с валутата, тя е нагоре с 13% спрямо долара за 2016, това е най-добре представящата се валута на страна от Г-10.

Така е. Ако се върнем чак до 2012, или дори по-назад – до есента на 2010, когато хората говореха за валутни войни. Разбира се, имаше едно изказване, че ако се върнем до началото на Абеномиката, дали това включва конкурентното отслабване на валутата и дали това увеличава риска от още един рунд на валутните войни.

Мисля, че международните инвеститори, особено от Г-20 осъзнават, че по-силната японска икономика насочена към растежа е цена, която си заслужава да платят. Ако позволите или толерирате средно евтината японска йена, а не да ѝ осигурите конкурентно обезценяване, което значи, че тя трябва да е на ниво от 125 йени за долар, Г-20 най-вероятно ще позволи на японците постепенно да обезценят валутата си, стига това да не се окаже ход, който да дестабилизира другите пазари.

 

Функцията WCRS на Bloomberg терминала показва предизвикателствата, пред които са изправени японците. 13,48% поскъпване на японската йена спрямо щатския долар от началото на годината. Тя е почти наравно с валутите зависещи от суровини, което е другата голяма новина.

Така е. Ако се върнем на това, което говорихме по-рано в предаването, несигурността, която видяхме през първите два месеца на годината, допълнително повиши йената, след като инвеститорите задържаха парите си.

Сега виждаме, че тези дълги позиции задържат почти рекордно високи нива, защото тече дебатът дали BoJ или МВФ активно ще се опитат да обезценят йената. 

 

Последни новини
Още от Новини