Печалбата на швейцарската банка UBS не отговори на очакванията

64% спад на печалбата за Q1

Логото на UBS. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Логото на UBS. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Печалбата на швейцарската банка UBS не отговори на очакванията на анализаторите, нарушавайки тенденцията европейските банки да се представят по-добре от очакваното през първото тримесечие на 2016.

Печалбата на банката през първото тримесечие намалява с 64% до 707 млн. франка ($741 млн.) от 1,98 млрд. франка година по-рано. Анализаторите прогнозираха тя да достигне 735 млн. франка.

Най-сериозен беше спадът в печалбата на отдела за инвестиционно банкиране, като там печалбата се срина с 67%. Отделът за намиране на решения по искания на корпоративни клиенти, като емитиране на дълг и акции и сливания и придобивания също регистрира сериозен спад, като приходите в него намаляват с 39% до 474 млн. франка.

Приходите бележат спад от 23% до 6,8 млрд. франка, докато възвращаемостта на релания собствен капитал пада от 14,4% до 8,5%.

Главният изпълнителен директор на банката Серджо Ермоти измества фокуса на дейността на банката от инвестиционното банкиране към управлението на богатство, но изпитва трудности с волатилността на пазара. В тази насока положителен признак е привличането на нетни парични потоци в размер на 15,5 млрд. франка в бизнеса за управление на богатство, след като през последното тримесечие на миналата година бяха изтеглени 3,4 млрд. франка.

„Определено навлязохме в нова територия през първото тримесечие. Единствената константа величина през целия период беше нежеланието за поемане на риск“, каза Ермоти.

До края на второто тримесечие UBS трябва да съкрати разходите с 1,4 млрд. франка – план,който беше обявен през 2014.

 

Последни новини
Още от Новини