Brexit - това ли е краят на Европа каквато я познаваме

Коментар на Ананд Менон, професор в King's College

Постер на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС в Ромфорт, 30 март 2016.  Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Постер на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС в Ромфорт, 30 март 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

 

Ананд Менон, професор по Политика на западна Европа в King's College Лондон с коментар върху последиците от излизане на Великобритания от ЕС

Вие сте професор по Политика на западна Европа. До каква степен според вас Brexit ще застраши Европейския съюз?

Със сигурност ефекта ще бъде усетен. Ако напуснем, това ще даде надежда на тези политически сили в други страни членки, които искат промяна и дори напускане на Европейския съюз. Така че в този смисъл, мисля, че ще има по-сериозни последствия в тази страна.

Разрушение, водовъртеж, това са определенията, които някои от анализаторите дават. Според вас това преувеличение ли е, или мислите, че непосредствено след вота хората ще се запитат, може ли съюзът ще издържи?

Никога не съм вярвал много в тези апокалиптични прогнози и винаги съм вярвал, че съюзът е по-силен, отколкото хората биха искали да признаят, но със сигурност това ще го подложи на по-сериозен натиск във време, когато той и без това е подложен на сериозно напрежение.

Остават ни 8 седмици до референдума Brexit или за референдума за членство на Великобритания в ЕС. Това тук е една графика за съвкупните резултати от проучванията на Bloomberg за оставане на Великобритания в ЕС. Тя показва, че около момента, когато Хазната публикува разкритията си и посещението на Обама, това подкрепи кампанията за оставане, която виждате в синьо. Но това също отмина, какво мислите за анкетите и какво ни казва те?

Всичко е много несигурно. В дългосрочен план можете да свържете тези две графики с линия и тя ще бъде абсолютно права. Което показва, че въпреки всички приказки и кампании, нищо не се е променило и ситуацията е сравнително стабилна. Мисля, че промяната ще се случи през следващите два месеца, защото голяма част от хората още не са насочили вниманието си към референдума, поради което и виждаме голям брой от хора, които още не са взели решение. Според мен е прекалено рано да се опитваме да прогнозираме резултата от това гласуване.

Така е, какво ще промени мнението им? Мислите ли, че те ще бъдат повлияни от политиката, или несигурността е твърде голяма и никой не знае как ще изглежда светът след вота? Или ще бъдат повлияни от личности? Днес имахме страхотна новина нa сайта на Bloomberg, която разказваше как хората все още не са ангажирани с проблемите, а с хората, които говорят за това?

Съобщението им ще бъде важно защото хората искат да разберат фактите, но хората, които ги предават също са важни. Но запомнете, че при тези гласувания има и емоция. Понякога всичко е въпрос на интуиция и е важно дали хората се чувстват по-сигурни вътре или вън от съюза, дали искат контрол или не. Много е трудно да се предвидят резултатите, особено по подобен проблем, по който на хората им се налага да гласуват рядко.

 

 

Последни новини
Още от Новини