В Tesco вярват в скорошното възстановяване

Коментар на Бруно Монтей от института Sanford C. Bernstein

Лого на супермаркета Tesco Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Лого на супермаркета Tesco Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Бруно Монтей, главен анализатор от института Sanford C. Bernstein с коментар за възстановявaнето на Tesco.

Вън от опасност ли са Tesco, Алън Стюард и Дейв Люис?

Това е добро начало на едно дълго пътуване. Ако търсите признаци на добро възстановяване, се нуждаете от по-голям обем от клиенти. Ако хората все още излизат от магазините ви, значи не сте успели. За момента, те увеличават обема си с между 1 и 3%. Така че признаците са там, но маржовете все още са ниски. Подобряват се, но все още са на историческо дъно в сравнение с това, което компанията е свикнала да печели. Въпросът е колко време и усилия ще им отнеме да се върнат към нещо, което се доближава до добър марж в продажбата на храни на дребно.

Колко време ще отнеме това, защото съобщението от конкурентите е ясно - ще продължим да намаляваме цените – те говорят за дефлация, която ще се задържи още време. Трудно е да отворите счетоводния баланс, когато сте в такава позиция.

Да, мисля, че дефлацията е единият проблем, а конкуренцията – другият. Дефлацията е по-лесна за справяне, защото наранява и засяга всички. Фактът е, че Asda все още губя пазарен дял, а Lidl увеличават своя и някой трябва да се стабилизира – това в момента са Tesco. Asda губят твърде много и знаем, че ще реагират. Трудно е да се определи кога ще стане това. Ясно е, че те страдат в момента, Morrison също, но никой няма ясна представа колко още трябва да спаднат, за да реагират.

Къде са големите маржове при тези магазини? Знаем, че всеки купува от Испания и Мароко в зависимост от сезона, но къде са големите маржове?

В пика си, Tesco постигаха търговски марж от около 6%. Ако погледнем една стабилна компания за продажби на дребно като Ahold – техният марж е около 4-5%, 4 за САЩ. Така че може да работите с доста добри маржове. Местоположението и обема обаче също са много важни и Tesco все още са най-големи по всички показатели. Те купуват при малко по-добри условия, имат по-добри локации, така че имат някои основни предимства пред вериги като Ahold в САЩ, които им носят по-големи маржове.

 

Последни новини
Още от Новини