Brexit може да означава още 10 години без свободна търговия между САЩ и Великобритания

Американският президент Барак Обама отново се обяви против Brexit

Барак Обама, президент на САЩ. Снимка: Андрю Харър/Bloomberg Барак Обама, президент на САЩ. Снимка: Андрю Харър/Bloomberg

Американският президент Барак Обама за пореден път показа подкрепата си за това Великобритания да остане член на ЕС и се обяви срещу т.нар. Brexit. Той посочи един от негативните ефекти върху външната търговия на страната, което евентуално излизане на Великобритания от ЕС може да има. 

„Великобритания няма да може да договори със САЩ по-бързо нещо от ЕС. Няма да се откажем от усилията да договорим сделка с най-големия си търговски партньор, европейския пазар. Но може да отнеме 5,10 години преди да успеем да осъществим нещо“, каза Обама. 

По този начин Обама каза, че Великобритания може да чака 10 години без да има договорена сделка за свободна търговия със САЩ. От друга страна голяма част от искащите излизане на страната от ЕС така или иначе се противопоставят на такава сделка. Споразумение за свободна между САЩ и ЕС или САЩ и Великобритания ще постави в неизгодно положение секторите на икономиката, които са по-слабо производителни спрямо тези в САЩ. От друга страна обаче то ще понижи цените на някои стоки, произвеждани по-ефективно в САЩ, като това ще се отрази положително на европейските потребители, особено ако те работят в сектори, които са по-конкурентни и останат незасегнати от завишената конкуренция от САЩ. 

Основният кандидат за президент от страна на демократите Хилари Клинтън също е против излизане на Веикобритания от ЕС. Нейният старши политически съветник каза, че тя смята, че трансатлантическото сътрудничество е важно и че то е по-силно, когато Европа е обединена. 

Остър коментар по повод на казаното от Обама дойде от един от опонентите на оставането на Великобритания в ЕС – кмета на Лондон Борис Джонсън, който каза, че „американците никога няма да създадат нещо като ЕС за тях или за съседите си, защо тогава трябва да мислят, че е правилно за нас?“ 

 

 

Последни новини
Още от Новини