САЩ купуват от Иран материал за ядрени оръжия

Сделката е оценявана на 8,6 млн. долара

Снимка: James MacDonald/Bloomberg Снимка: James MacDonald/Bloomberg

Aдминистрацията на американския президент Барак Обама купува от Иран 32 тона тежка вода - ключов компонент за разработването на ядрени оръжия, като част от усилията си да защити ядреното споразумение със страната, твърдят високопоставени американски представители, цитирани от Wall Street Journal.

Предстоящата покупка от страна на енергийното министерство е вследствие на американските опасения, че Иран все още няма капацитета бързо да намали резервите си от материала, както изисква ядрената сделка от миналия юли, твърдят представителите.

Съгласно споразумението Иран трябва да поддържа запасите от тежка вода под 130 тона през първите години от сделката и под 90 тона по-късно. Американските представители казват обаче, че Иран изпитва трудности с намирането на купувачи за суровината на международния пазар и има риск резервите да се вдигнат над това ниво.

САЩ се надяват, че първоначалната покупка ще даде и на други страни увереността да купуват тежка вода от Иран през следващите години.

Очаква се сделката, оценявана на 8,6 млн. долара, да бъде официално подписана от американски и ирански представители в петък във Виена.

Част от закупената тежка вода ще бъде използвана за проучвания, а друга ще бъде продадена на частни компании за търговски цели, например производство на полупроводници или оптични кабели.

Последни новини
Още от Новини