Шведската централна банка увеличи стимулите

Целта е повишаване на инфлацията

Шведски крони. Снимка: Casper Hedberg/Bloomberg News Шведски крони. Снимка: Casper Hedberg/Bloomberg News

Шведската централна банка (Riksbank) увеличи програмата си за количествени облекчения, за да понижи доходностите по дългосрочните облигации, като от паричната институция се опитват да се справят с поскъпването на валутата, заплашващо усилията ѝ да възстановят инфлацията.

Riksbank запази основната си репо лихва на ниво от -0,5%, като това решение беше очаквано от всички 20 икономисти, анкетирани от Bloomberg. За сметка на това обаче обемът на програмата за количествени облекчения беше увеличен с 45 млрд. крони ($5,6 млрд.), като тя ще включва обвързани с инфлацията облигации, които ще бъдат изкупувани през втората половина на годината.

За последно QE програмата в Швеция беше увеличена през октомври миналата година с 65 млрд. крони.

„С продължаващата разхлабена парична политика в чужбина, има риск кроната да поскъпне по-рано и по-бързо спрямо прогнозите. Това може да се отрази негативно на растежа и инфлацията в Швеция, както и на доверието в целта за инфлацията“, се казва в съобщение на Riksbank.

По този начин се увеличава с почти една пета вече съществуващата програма на количествени облекчения на стойност 200 млрд. крони, която е насочена към една трета от шведските държавни облигации до края на юни. Гуверньорът на Шведската централна банка Стефан Ингвес посегна към безпрецедентни стимули, след като централната банка не успява да постигне целта си за инфлация от 2% през последните 5 години.

Проблем през централните банкери обаче е прегряването на имотния пазар, където цените на имотите стигат рекордни стойности.

Последни новини
Още от Новини