В SAP са оптимисти за бъдещето

Германският производител на софтуер отчита ръст в Северна и Южна Америка

Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

SAP заяви, че има големи очаквания за второто тримесечие в момент, в който се опитва да се справи със спада в търсенето на лицензиран софтуер, който доведе до неочакван застой на продажбите в началото на годината, пише Investor.bg.

Приходите на компанията от лицензи, услуги по поддръжка и абонаменти за облачните ѝ услуги, са нараснали с 4 на сто в Северна и Южна Америка, но представянето понесе удар в Бразилия и САЩ, обяви SAP.

Германският производител на софтуер се опитва да насърчи растежа си, след като продажбите му през първото фискално тримесечие се увеличиха по-слабо от очакваното от анализаторите заради отпадането на някои договори. На 8 април SAP отчете предварителните си финансови резултати и посочи, че проблемите ѝ до голяма степен се дължат на политическата и икономическа нестабилност в Латинска Америка, особено в Бразилия.

Главният изпълнителен директор Бил Макдермот може би ще трябва да се справи с по-големи предизвикателства от забавянето на търсенето в Бразилия. Продажбите на лицензи за софтуер, важен показател за бъдещите приходи, спаднаха с 13% през тримесечието след две годинирастеж. Това може да тласне компанията към скъпи придобивания, твърди Нийл Кемплинг, анализатор на Aviate Global в Лондон.

Главният финансов директор Лука Мучич обаче заяви пред Bloomberg, че не се очакват големи придобивания.

Въпреки че САЩ показа „по-бавен“ старт на годината, а Бразилия „е едно трудно място“, Мучич посочи двуцифрения ръст на продажбите в Китай и Русия. Той заяви, че сделките в Латинска Америка, които останаха за второто тримесечие, или са сключени, или са близо до този момент.

"Не съм притеснен от глобалната икономическа ситуация, може би като изключим Бразилия“, коментира той.

SAP потвърди, че приходите ѝ са скочили с 5 на сто до 4,73 млрд. евро. Анализаторите очакваха 4,82 млрд. евро в навечерието на обявяването на предварителните резултати. Оперативната печалба беше 1,1 млрд. евро, посочват от SAP.

Компанията потвърди прогнозата си за коригирана печалба за 2016 преди лихви и данъци в размер на 6,4 до 6,7 млрд. евро при постоянни валутни курсове.

По време на тримесечието продажбите на лицензиран софтуер на SAP са се свили с 13% до 609 млн. евро, в сравнение със средната прогноза за 697 млн. евро. Приходите от абонаментите за облачните ѝ услуги и тези, свързани с поддръжка, са скочили с 33% до 678 млн. евро.

Оперативният марж на SAP се сви, на фона на това, че тя продава повече абонаменти вместо лицензи за софтуер, което разсрочва приходите ѝ. Компанията отчете оперативен марж от 23,4% за тримесечието.

Най-новата версия на основния софтуер на SAP за финанси и производство S/4 Hana в момента има повече от 3200 клиенти.

Последни новини
Още от Новини