Вратите за бъдеща сделка остават отворени

Елиът Готкин, Bloomberg

Александър Новак, министър на енергетиката на Русия. Доха, 17 април 2016. Снимка: Bloomberg Александър Новак, министър на енергетиката на Русия. Доха, 17 април 2016. Снимка: Bloomberg

Репортаж от Доха, Катар на Елиът Готкин от Bloomberg за изказването на руския министър на енергетиката Александър Новак и последиците от липсата на споразумение за замразяване на производството на петрол. Коментар от 18 април 2016.

 

Преди да се проведе срещата в Доха, изходите бяха два - сделка или не. Като имаме предвид, че иранците не се появиха, постигането на споразумение за замразяване на производството на нивата от януари изглеждаше доста трудно от самото начало.

Особено на фона на саудитска позиция, потвърдена от заместник престолонаследника в интервю за Bloomberg миналата седмица, че ще замразят производството, ако всички го направят, включително иранците.

След това, в събота вечерта, чухме за проектодоговор, в който влизали руснаците, саудитците, венецуелците и катарците - същите страни, които настояха за тази среща.

Но после според руския министър на енергетиката Александър Новак някои страни промениха намеренията преди самото начало на заседанието в неделя сутринта. Това по думите му е довело до "доста разгорещени преговори". Въпреки че Новак не обвини иранците.

"Смятам, че не постигнахме очакванията, които имахме, когато подготвяхме тази среща. Как може една страна, която не участва, да е причината за липсата на споразумение?

Иран дори не участва в дискусиите.

Това е позицията на най-големите  производители като Саудитска Арабия.

Те смятат, че всички членове на ОПЕК трябва да участват в сделката", каза Александър Новак, министър на енергетиката на Русия.

Призракът на Иран и заплахата да изгуби пазарен дял, ако намали производството както по време на санкциите ще продължи да се носи над всеки опит за постигане на споразумение до следващия път, когато петролните министри отново се съберат през юни.

 

Министърът на енергетиката на Катар, който бе домакин на срещата направи пресконференция веднага след приключване на преговорите.

Каза, че каналите за комуникация остават отворени, че могат да се съберат отново за консултации помежду си и с други страни-производителки.

Но изглежда, че ако не стане нещо, следващата голяма среща на министрите на петрола ще бъде заседанието на ОПЕК на 2 юни във Виена.

Междувременно Иран ще продължи да произвежда толкова, че за да компенсира намаляването на пазарния си дял - над 3 млн. барела на ден в момента. Целта му е 4 млн. барела дневно.

Саудитците, руснаците, иракчаните без съмнение ще продължат да произвеждат близки до рекордните нива и финансовите последици за тези страни ще останат.

Откакто започва спадът в цената на петрола през ноември 2014 те изгубиха над 300 млрд. долара финансови резерви.

Това е по-мъчително за някои страни, отколкото за други. Например саудитците могат да събират приходи от други дейности като IPO на част от държавната компания Aramco.

Но за други ще бъде по-мъчително за гледат как цените падат след срещата.

Без съмнение ще има още болка за тези производители на петрол.

 

Последни новини
Още от Новини