Джейкъб Лу: Япония да се фокусира върху вътрешното търсене

Страната трябва да е внимателна с повишаването на данъците, смята американският финансов министър

Пешеходна улица в Япония. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Пешеходна улица в Япония. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Американският финансов министър Джейкъб Лу подчерта, че Япония трябва да се фокусира върху увеличаването на вътрешното търсене вместо на износа, казвайки, че валутните пазари са стабилни въпреки покачването на йената.

„Взимайки под внимание слабия растеж на световната икономика, Япония трябва да се насочи към вътрешното вместо към външното търсене.“, каза Лу на пресконференция във Вашингтон. „Важно е цялостната фискална политика да бъде насърчаваща и, че амбициозният план за структурна реформа отдава приоритет на мерките, стимулиращи скорошен растеж.“.

На срещата на Г-20 финансовите министри на страните призоваха те да се въздържат от отслабване на валутите като начин за стимулиране на местните производители. Йената се повиши с около 11% спрямо долара тази година, на второ място след бразилския реал измежду големите валути, които Bloomberg проследява.

Лу каза още, че Япония трябва внимава да не допусне още един икономически упадък, което означава властите в страната да се съобразят кога увеличават данъците и дали ще компенсират това с повече разходи вътре в страната, за да не се създаде фискална тежест.

Той изтъкна значимостта на японската политика по отношение на валутите.

„В Шанхай през февруари всички ние се съгласихме да се въздържаме от девалвиране на валутите и да комуникираме един с друг, за да няма изненади, както и да се въздържаме от таргетиране на валутния курс.“, каза още Лу. „Очакваме всички членове на Г-7 и Г-20 да спазят поетия ангажимент.“ 

Последни новини
Още от Новини