Хампарцумян: Предприемачеството не означава само създаване на нов бизнес

Банкерът със съвети към българските предприемачи на лекция в СУ, организирана от Investor.bg

От ляво на дясно: Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, Георги Бисерински, изп. директор Bloomberg TV Bulgaria и Левон Хампарцумян, председател на УниКредит Булбанк. София, 6 април 2016. Лекция за 15г. InvestorBG. Снимка: Investor.bg От ляво на дясно: Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, Георги Бисерински, изп. директор Bloomberg TV Bulgaria и Левон Хампарцумян, председател на УниКредит Булбанк. София, 6 април 2016. Лекция за 15г. InvestorBG. Снимка: Investor.bg

Банкерът даде съвети на бъдещите предприемачи на лекция в СУ, организирана от Investor.bg по повод 15-ата годишнина на сайта

Да си предприемчив не означава само да създадеш свой бизнес или фирма, каза главният изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбанк АД Левон Хампарцумян в първата публична лекция от серията срещи със студенти, чрез които Investor.bg отбелязва своята 15-а годишнина. Според него хората, които правят бизнес, могат да се разделят на два типа – тези, които създават ново богатство с усилията, времето и капитала си, и онези, които организират мрежи за абсорбиране на публичен ресурс, чийто интерес невинаги съвпада с обществения интерес. А да си предприемчив не означава само да имаш собствен бизнес, а да научиш нов занаят, да имаш добра подготовка.

Банкерът говори пред младите хора и за бизнес средата, в която се изправят предприемачите в днешно време, както и за промените след кризата, които са изменили условията за правене на бизнес.

След кризата от 2008 г. политиците по света разбраха, че парите, които са в бизнеса, включително и публичните пари, се управляват от хора, които не са политици. Ролята на политиците като посредници намаля значително. Те се оказаха без реална власт“, каза банкерът по отношение връзката на политиката с бизнеса.

Банкерът е категоричен и че сега живеем по-добре, отколкото по време на социализма.

Градски легенди и комунистически митове са приказките, че след 25 години от края на социализма вървим надолу. Българската икономика е шест пъти по-голяма от 90-те години. Тогава имахме 10 млрд. външен дълг и 10 млрд. БВП, което прави 100% задлъжнялост“, продължи Хампарцумян.

Изпълнителният директор на Инвестор.БГ АД Георги Бисерински обясни пред студентите защо компанията е избрала нетрадиционен начин да отбележи своята годишнина.

Избрахме да отидем при студентите, за да разкажем за своя опит и да покажем, че и в България човек може да бъде предприемач, че и тук има достатъчно добри условия за бизнес“, каза Бисерински. По думите му това е свързано и с желанието за затвърждаване на връзката на бизнеса с академичната среда и повишаването на финансовата грамотност, за което колегите от медийната група работят.

Медиите имат два типа клиенти, чиито интереси не винаги съвпадат – едните са на читателите, другите на рекламодателите. Именно на главните редактори се пада тежката отговорност за балансиране на тези интереси“, коментира главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов.

По думите му бизнес медиите се опитват да помагат на предприемачите като предоставят качествена, достоверна, точна и балансирана информация.

Чуйте какво каза Левон Хампарцумян за Bulgaria ON AIR:

 

Последни новини
Още от Новини