Йената-убежище близо до 18-месечен връх

Коментар на Джулиет Сали от Bloomberg

Банбкноти с номинал от 10,000 йени, Photograph: Akio Kon/Bloomberg Банбкноти с номинал от 10,000 йени, Photograph: Akio Kon/Bloomberg

Изглежда, че нищо не може да спре поскъпването на йената, така ли е?

Добро утро, Енджи. Изглежда, че тригодишните стимули от Японската централна банка не успяха да отслабят йената, а виждаме, че са включени в цената на пазара.

Поглеждаме към тази новина от Top Fx на терминала на Bloomberg. В мартенското тримесечие, йената поскъпна с 6,8% спрямо долара. Това беше най-доброто тримесечие за нея от септември 2009. В момента, йената се намира на най-високото си ниво от октомври 2014.

От Токийската банка казаха, че йената, която вчера приключи на ниво от 111,34 за долар може да поскъпне до 110 йени за долар. Съществуват притеснения и за слабост при долара - видяхме и по-слабите от очакваното поръчки за трайни стоки и фабрични поръчки. Това постави под натиск американската валута и оскъпи йената.

Един от най-важните фактори е неуспехът на отрицателните лихви, които влязоха в сила на 29 януари да отслабят йената, а това има огромен ефект и при акциите.

Слабостта при долара не играе роля единствено при валутите, а има огромно значение и за развиващите се пазари. Ако погледнем тази графика, корейският вон е близо до 4-месечен връх срещу долара. Така че виждаме някои доста силни движения на валутния пазар. Това е нивото, на което се намира вонът в момента. През март той приключи търговията с повишение от 8,2%, което го направи най-добре представящата се азиатска валута.

Виждаме, че доларът поевтинява, а йената и еврото поскъпват, а те имат голям ефект и върху вона, което го връща на нивата, на които не го бяхме виждали от ноември миналата година.

За разлика от японския пазар на акции, където по-силният вон е добра новина за акциите, защото знаем, че Южна Корея се надпреварва с Япония и Европа, по-специално Германия за автомобилните и електронни части. Ако повишението на вона спрямо долара продължи, това ще бъде положително за корейските акции, но не и за японските, където по-скъпата йена се отразява негативно на пазара на акции.

 

Последни новини
Още от Новини