Кое тревожи най-много инвеститорите

Коментар на Микио Кумада, глобален стратег и изпълнителен директор на LGT Capital Partners

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ришаад Саламат, Bloomberg: Пазарите тук до голяма степен останаха спокойни след атентатите в Брюксел. Но все още гледаме към световната нестабилност.

Микио Кумада, глобален стратег и изпълнителен директор на LGT Capital Partners: Да, определено, атентатите в Брюксел задържат подобряването на очакванията и доверието, но поне в Европа има много по-активни действия от страна на централната банка напоследък. Пример за това е решението на Марио Драги преди няколко седмици. Сега най-важното е да следим какво правят централните банки.

Енджи Лау, Bloomberg: Това може да не е „черният лебед“, но всеобщото мнение е, че изглежда и се усеща по този начин. Рискът се увеличава заради терористичните заплахи. Движат ли те силно политиката и това, което се случва по света?

Микио Кумада, глобален стратег и изпълнителен директор на LGT Capital Partners: Малко ще се отклоня от твърденията за еврото. Моето мнение, което споделят и доста колеги, е, че основното събитие в Европа е бежанската криза, която постави под голям риск единството на ЕС, а не толкова кризата с еврото, тъй като тя беше по-скоро въпрос на пари.

Енджи Лау, Bloomberg: Но не се ли изостриха тези схващания?

Микио Кумада, глобален стратег и изпълнителен директор на LGT Capital Partners: Определено да. Но финалният етап беше бежанската криза и това е идеалният аргумент, за да се каже, че не може да се приемат повече хора и, че ситуацията е по-рискова. Лично аз смятам, че няма пряка връзка, защото тук говорим за хора, които са израснали в европейските държави, докато в повечето случаи бежанците са избягали от онези, организирали атентатите. Но да, определено няма как да се подобрят очакванията на инвеститорите.

Ришаад Саламат, Bloomberg: Въпросът е, че европейските граници са затворени. Това поставя темата за съществуването на Шенген и членството в него нали така?

Микио Кумада, глобален стратег и изпълнителен директор на LGT Capital Partners: Със сигурност не е дошъл краят на Шенген, въпреки че определено има риск цялата тази организация да се разпадне. Трябва да следим и как британците ще гласуват през юни.

Ришаад Саламат, Bloomberg: Да, защото това също ще повлияе на сепаратистките групи.

Енджи Лау, Bloomberg: Ще промените ли портфолиото си в резултат на всичко това?

Микио Кумада, глобален стратег и изпълнителен директор на LGT Capital Partners: Да, но по друга причина – в резултат на по-широките движения, които видяхме през последните няколко месеца на водещите индикатори, практически на всички водещи икономически индикатори. Перспективата за бъдещето е умерена, не е лоша все още. Данни на Markit за сектора на услугите в САЩ показват спад под нивото от 50% за първи път от години. Така че се очертава влошаване. Променяме заради тези не толкова добри данни, заради опасността от тероризъм, бежанската вълна. Те са по-скоро на стратегическо ниво и вече сме ги взели предвид в дългосрочното разпределение на активи в портфейлите. Както вече казах, това не е новина. Ние сме във война с определени радикални групи и това е така от 2001.

Енджи Лау, Bloomberg: Ситуацията създава ли допълнителна стойност за активите убежища като златото и щатския долар?

Микио Кумада, глобален стратег и изпълнителен директор на LGT Capital Partners: В краткосрочен план – да. Но в средносрочен смятам, че основните двигатели остават икономическите. Всички ние знаем, че тероризмът е около нас и за съжаление ще продължи да съществува. Така че това специфично събитие едва ли ще изпъкне в средносрочен и дългосрочен план.

Ришаад Саламат, Bloomberg: Върху какво се концентрирате най-много сега. Сигурно Ви задават този въпрос постоянно. Какъв е Вашият отговор?

Микио Кумада, глобален стратег и изпълнителен директор на LGT Capital Partners: Въпросът сега е коя е правилната алокация. Имаме среща следващата седмица, на която ще преоформим някои неща. Ключовият момент е дали наистина ще стигнем до глобална рецесия и колко голям е този риск. Засега според нас той не е много голям, но определено се увеличи. Важният въпрос е какво ще направи Фед. 

 

Последни новини
Още от Новини