Сяочуан: Не са необходими по-големи стимули от PBOC

Индустриалното производство за януари и февруари се повишава с 5,4%, което е по-малко спрямо очакванията на икономисти

Джоу Сяочуан. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Джоу Сяочуан. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Гуверньорът на Китайската централна банка Джоу Сяочуан заяви, че не са необходими големи стимули, които да подкрепят растежа, въпреки че последните икономически индикатори дават други сигнали.

„За да се достигне целта не са необходими прекалени монетарни стимули“, каза Джоу по време на пресконференция в Пекин в събота, съобщава Bloomberg. Предварително заложената цел е да бъде постигнат най-малко 6,5% растеж през следващите 5 години. „Ако няма големи икономически или финансови сътресения, ще следваме предпазлива парична политика“.

Китайското държавно статистическо бюро оповести данни, че през януари и февруари индустриалното производство и продажбите на дребно са отбелязали по-малък ръст, отколкото са били прогнозите на икономистите. Други данни от петък показват, че най-широкият измерител за новите кредити в страната спада значително след рекордно повишение миналия месец. В същото време инфлацията остава под таргетираното от правителството ниво от 3%.

Миналата година Китай отчете най-ниския си икономически растеж от 25 години. Дългът е около 250% от БВП и страната регистрира рекордни изтичания на капитали между август и януари.

Заобиколен от тримата си главни заместници, Джоу използва четвъртото си публично изявление в рамките на по-малко от месец, за да създаде усещане за спокойствие и да потуши тревогите от волатилността на капиталовия и валутния пазари. „Няма чужда всички да се втурват да купуват американски долари“, каза той.

Какво показват данните?

Данните от събота показват, че инвестициите в дълготрайни активи превишават предварителните оценки с 10,2%. Инвестициите в недвижими имоти напредват с 3% през първите два месеца на 2016 спрямо същия период на миналата година. За сравнение, ръстът за цялата 2015 е бил 1%. Стойността на продажбите на недвижими имоти през януари и февруари се повишава с 43,6% спрямо година по-рано, докато броят им се е удвоил в някои от големите градове.

Джоу предупреди банките за нарасналия кредитен риск в резултат на повишението на цените на недвижимите имоти в големите градове, като подчерта, че те започват рязко да се различават от тези в по-слабо населените региони.

Националното статистическо бюро оповести, че индустриалното производство се е повишило с 5,4% през януари и февруари спрямо година по-рано, като медианната оценка на икономистите, анкетирани от Bloomberg беше 5,6%. „Това забавяне се дължи на сезонни фактори“, заяви представител на институцията. Слабото глобално търсене, влошаването при стоманения сектор и химикалите и спадът при производството на тютюн оказа натиск върху на промишленото производство.

Продажбите на дребно, които са значим показател за прехода на китайската икономика от движена от производството и износа към движена от потреблението и услугите, се изкачва с 10,2% спрямо година по-рано, неуспявайки да достигне прогнозирания 11-процентен ръст.

Последни новини
Още от Новини