Протест за магистрала в Румъния

Има ли опасност марката Dacia да оттегли производството си от Румъния в заводите си в Турция и Мароко

Заводът на Renault SA Dacia в Румъния. Снимка: Paul Buciuta/Bloomberg News. Заводът на Renault SA Dacia в Румъния. Снимка: Paul Buciuta/Bloomberg News.

Осем хиляди румънски работници в автомобилната индустрия протестираха в Питещи с искане за изграждане на нова магистрала, като мярка за защита на работните си места. Голяма част от протестиращите са служители на Dacia и протестират срещу забавянето на правителственото решение за изграждане на нова магистрала. Проектът се обсъжда вече години наред, но правителството продължава да го отлага, заради разногласия за маршрута, съобщава balkaninsight.com. 

Служителите на Dacia се опасяват, че френската група Renault, която е мажоритарен собственик на компанията, може да закрие завода в Питещи и да премести производството на марката Dacia в другите си заводи в Турция и Мароко, ако магистралата не бъде построена.

„Изграждането на магистралата не само ще създаде нови работни места, но и ще помогне да запазим съществуващите в Dacia," каза лидерът на синдиката в автомобилния завод Николае Павалеску. „Не разбираме защо правителството се бави и не пристъпва към строителни работи, след като ще бъдат използвани европейски средства“.

До момента все още няма официална реакция на исканията на работниците в автомобилната индустрия от страна на настоящото технократско правителство на Дачиан Чолош.

120-километровият първокласен път Питещ-Сибиу е планиран, като част от Паневропейския коридор IV, който ще свързва черноморското пристанище Констанца с Арад в Западна Румъния.

Предишното правителство на бившия премиер Виктор Понта заяви през април миналата година, че ще се опита да завърши магистралата до 2020 г., като цената се изчислява на около 1, 6 млрд. евро. В момента Румъния разполага с около 700 км. завършени магистрали. Букурещ обяви плановете си да построи около 725 километра нови магистрали и 1 809 км високоскоростни пътища през следващите 15 години. Около 6 млрд. евро от средствата се очаква да дойдат от ЕС, като останалата част трябва да бъдат осигурени от международни кредитори, както и от парични средства, набрани от специалния акциз върху дизеловото гориво, пътният данък и публично-частни партньорства.

 

 

Последни новини
Още от Новини