МВФ: Г-20 трябва да подкрепи растежа

Финансовите министри и управителите на централните банки трябва да действат сега, съветва МВФ

Кристин Лагард, шеф на МВФ. Снимка: Guillermo Gutierrez/Bloomberg Кристин Лагард, шеф на МВФ. Снимка: Guillermo Gutierrez/Bloomberg

МВФ публикува доклад, както обикновено прави преди срещите на Г-20, съобщава Bloomberg. Срещата на Г-20 за централните банкери и министри на финансите ще се проведе на 25 и 26 февруари в Шанхай. Новият доклад на МВФ обаче казва, че отговорните за политиката лица на страните от Г-20, които включват  Джоу Сяочуан, „трябва да действат сега, за да имплементират категорично“ съществуващите стратегии за растеж, а също и да планират обединена подкрепа за търсенето чрез фискални разходи. В доклада на МВФ се казва, че прогнозата за световния растеж може да бъде понижена още в следващия доклад на институцията, който ще излезе през април.

Основните рискове пред световната икономика, на които МВФ обръща внимание, са турбуленцията на пазарите в развитите икономики и затегнатите финансови условия в развиващите се пазари, по-силното от очакваното забавяне в Китай идопълнителен спад в цената на петрола.

Финансовият министър на САЩ Джак Лю обаче даде знак, че на срещата на Г-20 няма да има масирани глобални усилия за ограничаване на турбуленцията на финансовите пазари.

„Не мисля, че сега е момент, в който ще видим отделните държави да поемат недвусмислени ангажименти, каквито бяха поемани в различен контекст, белязан от истинска криза. Това не е момент на криза, това е момент, в който реалните икономики се представят по-добре отколкото пазарите понякога си мислят“, каза финансовият министър на САЩ Джак Лю.

МВФ дава и специални съвети на главните централни банки по света. Съветът към Фед е всички бъдещи повишения на лихвите да бъдат базирани на ясни доказателства за ръст на цените и заплатите. Необходимо е да има инфлация. По отношение на Япония централните банкери трябва да подкрепят негативните лихви, които въведоха, с политики за доходите. В Китай трябва да осигурят ясна комуникация по отношение на валутната си политика.

 

Последни новини
Още от Новини