Натискът над Airbnb в Япония

Юджи Накамура, Bloomberg News

Логото на Airbnb Inc. в Йоханесбург, Южна Африка, 17 юли 2015. Photographer: Waldo Swiegers/Bloomberg Логото на Airbnb Inc. в Йоханесбург, Южна Африка, 17 юли 2015. Photographer: Waldo Swiegers/Bloomberg

Юджи Накамура, Bloomberg News за регулацията, забраняваща на собствениците в Япония да продават нощувки под една седмица за Airbnb. Накамура разговаря от Токио с Емили Чен от Bloomberg West в студиото в Сан Франциско на 19 февруари 2016.

 

Обяснете ми ситуацията - каква е позицията на Airbnb в Япония?

Airbnb се държи много смело, изправена пред новата регулация. Преди седмица видяхме първия списък на напълно лицензирани предложения за Япония. Очаква се от цялата страна да се включат още членове, в основните райони - Токио и Осака в следващите месеци.

Най-важното за новата разпоредба е в изискването при нощувка в частен дом, престоят да е най-малко една седмица. 6-7 нощувки.

В същност хората не идват толкова за дълго в Япония.

Ако сте избрали Airbnb за по-малко от седмица, вие нарушавате закона. Т.е. собственикът, който ви е приютил, нарушава закона.

Много от собствениците, с които разговарях са силно разтревожени. Не искат да нарушават закона. Вложили са много пари в имотите, които са купили.

Airbnb се държаха смело. Казаха ми, че тези неща не са добри, но настояват през правителството да приеме специален закон за споделената икономика.

Защото това се смята за съвсем различен бизнес от хотелиерството.

 

Кажете ми за пазара на хотелски услуги в Япония. Май е трудно да си намериш хотел в Токио, нали?

Точно така.

Заетостта на леглата е над 90% и това се прибавя към увеличението на цените, които въведоха, 30-40% по-високи.

Не само че е по-скъпо да останеш в Токио, но и няма места. Затова идва и Airbnb.

Има нещо, което е оптимистично за собственика и за Airbnb, защото правителството има нужда от туристи. Това е едно от малкото неща в Абеномиката, които още работят добре.

Туризмът е един от малкото фактори за растежа.

Затова правителството ще чуе Airbnb.

 

Последни новини
Още от Новини