Рекордно високо потребление за празниците в Китай

Енда Къран с коментар за потребителските разходи в Китай

Photographer: Billy H.C. Kwok/Bloomberg Photographer: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Кои стоки се купуваха най-много?

По време на Лунната нова година е ясно, че ще имаме увеличение на потреблението и пътуванията в Китай.

Тази година обаче отбелязахме рекордно високи нива – потреблението се повиши с 31% според UnionPay. Ако погледнем към другите цифри – пътуванията са с 42% повече, туризмът е нараснал с 16%, а увеличението на луксозните круизи е три пъти. Това е доста значим скок, имайки предвид че идва на фона на мрачната картинка в Китай, но хората наистина не се притесняваха да харчат по време на Лунната нова година.

 

Какво означава това за икономиката като цяло, изглежда, че това са страхотни новини.

Така е, трябва да се приеме като положителен знак, имайки предвид цялостната обстановка и фондовия пазар, който в един момент миналата година изтри 5 трилиона долара от стойността си, както и общата негативна тенденция за китайската икономика.

Освен това те правят преход от растеж базиран на износ, дълготрайни активи и индустриално производство към икономика базирана на потреблението и услугите и ето, хората започват да харчат парите си за подобни неща. Все още не бих го нарекъл повратна точка за китайската икономика, но със сигурност е позитивно по отношение на бъдещото развитие.

Въпросът тук обаче е колко устойчиви са тези разходи?

Да, това наистина е ключов въпрос, но все пак, както казах в началото, това беше Лунната нова година и едни празници не определят цялата година. Трябва просто да наблюдаваме дали тези тенденции ще се развият. Вече виждаме признаци, че потребителите са устойчиви – продажбите на дребно продължават да се увеличават, а услугите заемат по-голямо място в икономиката. Така че тези малки неща, въпреки че не са основни за икономиката, все пак са позитивни и представляват част от пъзела.

 

Последни новини
Още от Новини