Производствените цени в САЩ с неочакван ръст

Индексът на цените на производител добавя 0,2% през януари

Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Положителни икономически данни от САЩ засилват очакванията за повишение на лихвите от страна на Фед. Два важни индикатора регистрираха по-добър от очаквания прочит, като индексът на цените на производител (PPI) се покачва с 0,2% през януари на месечна база, при очакван спад от 0,1%. Производствените цени не са водещ индикатор, който Фед следи при определяне на паричната си политика, но те са ключови за потребителската инфлация, която е сред основните фактори, влияещи на решенията на Фед, заедно със ситуацията на пазара на труда.

На годишна база индексът на цените на производител в САЩ бележи спад от 0,2% вместо очакваните 0,6%.

Индустриалното производство също бележи положително представяне, като нараства с 0,9% през януари, вместо с очакваните 0,4% и компенсира за спада от 0,7%, регистриран през декември.

Индустрията е сектор, който е важен за пазара на труда и в който работят много хора, така че положителният прочит на данните от там е още един фактор, който насочва очакванията към по-затегната парична политика от страна на Фед.

След обявяването на данните доларът почти не реагира спрямо останалите водещи световни валути, като еврото, йената, франка и паунда.

 

Последни новини
Още от Новини