Кои са причините за скока на новото кредитиране в Китай

Коментар на Тай Хуей, главен пазарен стратег в JPMorgan Asset Management

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Главният пазарен стратег в JP Morgan Asset Management Тай Хуей коментира пред Bloomberg скока на новото кредитиране в Китай, вероятните сектори за инвестиране и действията на PBOC.

Енджи Лау, Bloomberg: Четири пъти повече от съвкупното финансиране през декември. Наистина е много.

Тай Хуей, главен пазарен стратег в JPMorgan Asset Management: Да, това е огромен скок. За него допринесоха няколко фактора. Първо, очевидно Китайската централна банка (PBOC) беше много по-щедра в инжектирането на ликвидност в системата още преди началото на празненствата по случай новата година. Явно хората са се възползвали от това. На второ място трябва да имаме предвид, че през последните няколко месеца от ноември виждаме тенденция на отслабване на юана. Това всъщност насърчава повече хора да предпочитат да заемат в юани вместо в долари. Според мен това също допринесе за скока във взимането на кредити в китайска валута. Разбира се има много други фактори, които изскачат, ако погледнем числата в детайли. Но това са двете неща, които мога да посоча веднага, обясняващи от части картината, която виждаме.

Енджи Лау, Bloomberg: Да, това е интересно щатският долар се засилва спрямо местната валута.

Тай Хуей, главен пазарен стратег в JPMorgan Asset Management: Абсолютно. През последните 5-6 години заемахме в долари, защото беше евтино и също така общите очаквания бяха, че юанът ще се засили. Очевидно тези очаквания се разбиха през последните 1-2 години след като юанът постепенно започна да отслабва спрямо щатския долар след началото на 2014. Така че очакванията започват малко по малко да се променят и затова виждаме повече хора да заемат в юани вместо в долари.

Енджи Лау, Bloomberg: Всички гледаме към тези числа. В тази връзка според Вас това добре ли е или зле за Китай?

Тай Хуей, главен пазарен стратег в JPMorgan Asset Management: Не мисля, че е здравословно в дългосрочен план, защото в края на краищата видяхме масово натрупване на дълг в корпоративния сектор в предишните 6-7 години и на някакъв етап ще има нужда от намаляването му. Така че в дългосрочен план не е добре. Но в краткосрочен смятам, че ще повлияе положително на ликвидността – въпрос, пред които се изправят много компании. Така че в краткосрочен план това са добри новини, но в същото време е отлагане на въпроса с цялостния акумулиран дълг в Китай.

Енджи Лау, Bloomberg: Нека попитам тук за какво ще се използват тези пари. Дали ще са за инвестиции в инфраструктура, капиталови разходи, за изграждане на фундаментите на бизнеса, или за погасяване на стари дългове?

Тай Хуей, главен пазарен стратег в JPMorgan Asset Management: Определено част от средствата ще се насочат за рефинансиране на дълга и в същото време сентиментите за инвестиране в инфраструктура или бизнес експанзия особено при комуналните услуги или стоките за широко потребление са слаби. Там не е мястото, където ще отидат парите. Секторите на здравеопазването, технологиите се движат сравнително със слаба скорост и в същото време бизнес средата е по-благоприятна. Така че вероятно ще наблюдаваме инвестиране на средства за развиване на тази част от бизнеса, а не на традиционното производство.

Енджи Лау, Bloomberg: Има ли индикатори, че PBOC предпочита обратни репо-сделки отколкото намаляване на основния лихвен процент, тъй като това е по-лесно и позволява повече гъвкавост за нея?

Тай Хуей, главен пазарен стратег в JPMorgan Asset Management: Видяхме PBOC да използва много повече пазарни инструменти, за да влияе на нивата на ликвидността, защото тя не иска само да подсигури банковия сектор, но и да използва също други канали, за да налее ликвидност в системата. Смятам, че това, което виждаме сега, е широко използване на краткосрочни пазарни инструменти за осигуряване на ликвидност. През следващите 6 до 12 месеца може да станем свидетели на повече реформи във връзка с лихвените проценти, което ще промени механизма в страната към използване на повече пазарни инструменти, които да повлияят на цената на капитала. 

 

Последни новини
Още от Новини