Първи вот на недоверие към втория кабинет на Борисов

БСП и ДПС го внесоха, 69 депутати го подкрепят

Бойко Борисов Снимка: Jock Fistick/Bloomberg News Бойко Борисов Снимка: Jock Fistick/Bloomberg News

БСП и ДПС внесоха вот на недоверие срещу кабинета на премиера Бойко Борисов, като той е подкрепен от 69 народни представители, предаде Investor.bg. Причината за вота е провал в сферата на здравеопазването.

Първият вот на недоверие по време на първия мандат на Борисов също беше заради криза в здравеопазването.

В България обаче правителства не падат с искането на опозицията за предсрочно прекратяване на мандата им, така че тогава правителство оцеля не само при първия вот на недоверие, ами и при следващите три, които бяха за провал в антикризисната политика, за провал във вътрешната сигурност и за провал в политиката на правосъдието.

Сред подкрепящите вота на недоверие освен депутати от БСП и ДПС са и двамата независими Велизар Енчев и Георги Кадиев.

Според Хасан Адемов от ДПС се очаква и част от БДЦ са подкрепят внесеното искане и да гласуват за падане на правителството заради здравната му политика.

"Политиката, която се води сега, е вредна, голяма част от здравноосигурените нямат достъп на здравеопазване, има структурна бариера с националната здравна карта и друга, която ограничава финансирането на болниците", мотивира се Адемов.

Според левицата има и други аргументи за искане на вот на недоверие - предстоящото въвеждане на доплащане на лекарства, формирането на основен и допълнителен пакет здравни услуги.

Според социалиста Емил Райнов вотът цели и да се види кои е в управлението и кой не.

"Може би ще изясним с вота и къде е разделителната линия между тези, които хем са във властта, хем са в опозиция", коментира той след като ДСБ, макар и да остана в Реформаторския блок, се обяви за опозиция. Заради това пък здравният министър Петър Москов напусна зам.-председателското си място в ДСБ и остана в кабинета.

Самият той преди две седмици се чудеше дали БСП и ДПС ще съберат нужните 48 подписа, за да внесат вота на недоверие в деловодството на парламента. Днес обаче съмненията му бяха опровергани.

Последни новини
Още от Новини