Диселблум: Еврозоната е по-силна отпреди няколко години

Процесът на банковия съюз и укрепването му е ключов и това ще правим в идните месеци

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум заяви в четвъртък, че еврозоната и банките в нея са по-силни в сравнение с преди няколко години, предаде AFP.

„Вярвам, че в структурно отношение в еврозоната сме в много по-добро положение, отколкото бяхме преди няколко години. Това важи и за нашите банки“, коментира Дейселблум на влизане в заседание на финансовите министри на 19-те държави, чиято валута е еврото.

„Процесът на продължаване на укрепването на банките ще продължи...  пазарите трябва да се приспособят към това, може би това е част от въпроса в момента“, допълни холандският финансов министър.

“Мисля, че процесът на банковия съюз и укрепването му е ключов и това ще правим в идните месеци“, пише Investor.bg.

По-рано тази седмица акциите на европейските банки станаха катализатор за резки понижения на капиталовите пазари в Европа и САЩ.

В сряда обаче те успяха да запишат силни ръстове след непотвърдена информация, че Deutsche Bank може да стартира програма за изкупуване на облигации, за да успокои опасенията за финансовата й стабилност.

Еврозоната се опитва да изгради „банков съюз“ покрай единната си валута от години с цел да избегне повтаряне на глобалната финансова криза и дълговата криза в еврозоната.

Последни новини
Още от Новини