Песимистични прогнози за шипинг индустрията

Том Макензи от Bloomberg News за мрачното бъдеще пред световната шипинг индустрия

Бурно море за световната шипинг индустрия Бурно море за световната шипинг индустрия

Перфектната буря или защо новините от шипинг индустрията не вещаят нищо добро за глобалната икономика.

Том Макензи, Bloomberg News: Прогнозите за шипинга са налице и морето изглежда бурно. Това е важна причина да се измери температурата на глобалната икономика.

Изглежда индустрията е в окото на бурята – ключов залог за сектора – на рекордно ниски нива в края на миналия месец. Всъщност, цената за пренос на суровини сега с 80% по-ниска от средната за период от 31 години. Има две причини за това: първо, има пренасищане с кораби, които бяха поръчани в успешните години преди кризата и други все още се строят. Броят на най-големите карго кораби, които транспортират 150 000 или повече тона, се е удвоил от 2008 година насам. Всъщност, очаква се световната товарна флота да нарасне с над 4% тази година, докато търсенето на стоки, които те превозват, ще се увеличи с по-малко от 2%. Всички кораби, които някога щяха да бъдат разрушени, сега все още се използват, защото цените на скрапа са твърде ниски.

Всичкият допълнителен капацитет смазва цените на превоза. В момента е по-евтино да наемете 3350-метров търговски кораб, отколкото Ferrari F40 за един ден.

Също и Китай – забавеният растеж означава, че през 2015 г. е имало по-малко кораби, внасящи в страната желязна руда и въглища, в сравнение с предходната година – това се случва за първи път от 10 години насам.

Гледайки напред, много хора очакват още бури за шипинга, както и за световната икономика.

 

Последни новини
Още от Новини