Дания и Швеция обмислят идеята за регионална граница

Стъпката е в опит да се удържи напливът от мигранти в скандинавските държави

Снимка: Erik Abel/Bloomberg Снимка: Erik Abel/Bloomberg

Някои от скандинавските държави се придвижват все повече към идеята за регионална граница в опит да координират усилията си, за да удържат на наплива от мигранти, идващи от Близкия изток и Северна Африка, съобщава Bloomberg.

По-малко от седмица, след като датският министър-председател Ларс Льоке Расмусен каза по националната телевизия, че подобен модел съществува като опция, шведски министър заяви, че идеята има нейната подкрепа.

„Позитивно настроена съм и я подкрепям“, каза шведският министър по стратегическото развитие и скандинавското сътрудничество Кристина Першон в понеделник в интервю от Дубай. Въпреки че шведското правителство не е провело официални разговори по темата, „може да бъде изготвена договорка между нашите правителства“, каза тя.

Коментарите идват след влошаване на отношенията между Швеция и Дания, тъй като правителството в Стокхолм обвини датчаните, че не поемат достатъчно голяма отговорност за приемането на търсещи убежище от Сирия. Швеция е пропуснала около 163 хил. души, търсещи убежище, да преминат границите ѝ през миналата година спрямо само малко повече от 20 хил. в Дания, съобщава Investor.bg.

Координирано гранично споразумение в Скандинавския регион ще помогне за „минимизиране на отрицателните ефекти върху отношенията между страните ни“, каза Першон.

Граничните проверки, стартирани от Швеция, в момента създават трудности за хилядите, които пътуват всеки ден до работа по моста между шведския град Малмьо и Копенхаген.

Швеция заяви миналия месец, че вероятно ще трябва да върне половината търсещи убежище, преминали границите ѝ през 2015 г., тъй като не отговарят на критериите, които биха им позволили да останат. Според становище на Международния валутен фонд най-голямата скандинавска икономика ще изхарчи около 1% от брутния си вътрешен продукт за прием на мигрантите тази година - повече от която и да е друга европейска страна.

Последни новини
Още от Новини