Волатилността затруднява прогнозите

Стенли Фишър, зам. председател на Федералния резерв на САЩ

Стенли Фишър, зам.-председател на Федералния резерв на САЩ. Снимка: Bloomberg Стенли Фишър, зам.-председател на Федералния резерв на САЩ. Снимка: Bloomberg

Стенли Фишър, зам. председател на Федералния резерв на САЩ каза, че волатилността на пазара прави трудни прогнозите.

 

Стенли Фишър, зам. председател на Федералния резерв на САЩ:

Към този момент е трудно да се преценят вероятните последствия от настоящата нестабилност. Ако тези събития доведат до устойчиво затягане на финансовите условия, това може да дадат началото на забавяне в световната икономика, което може да се отрази на растежа и на инфлацията в Съединените щати. Но през последните години, станахме свидетели на подобни периоди на волатилност, които оставиха малък траен отпечатък върху икономиката. Светът е несигурно място и единственото, в което наистина могат да бъдат сигурни създателите на паричната политика е, че това, което ще се случи, често е различно от това, което можем да очакваме в момента.

Ето защо, Комитетът многократно е заявявал, че неговите решения за политиката ще бъдат зависими от данните. Това означава, че ще променяме по подходящ начин политиката в светлината на икономическите и финансови събития, за да създадем по най-добрия начин условия, които да подпомогнат постигането на целите ни за заетостта и инфлацията.

Щом цените на петрола и на вносните стоки спрат да спадат и се стабилизират, ефектът им върху инфлацията ще отшуми, поради което очакваме инфлацията да се повиши до 2% в средносрочен план, подкрепена от допълнително засилване на условията на трудовия пазар.

 

Последни новини
Още от Новини