България няма шанс за еврозоната без съдебна реформа

Бюджетният дефицит ще бъде в рамките на 3% тази година, смята Георги Ганев

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България няма шанс за еврозоната, докато не приключи съдебната реформа. Това каза икономистът Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии по повод поисканото от бизнеса ускоряване на подготовката на страната за присъединяване към еврозоната, което беше анонсирано тези дни, цитиран от Investor.bg.

Има и много неща, които България може да направи, за да стане по-привлекателна в очите на своите партньори от ЕС. Далеч не всичко за приближаването ни към еврозоната е в ръцете на България, смята обаче Ганев. По думите му има неща, които, ако се реализират, биха помогнали за придвижването на страната. И едно от тези неща е завършването на „автентична, истинска съдебна реформа”.

Няма как в еврозоната да бъде допусната държава, в която съдебната система не действа, категоричен е икономистът. Разбрахме от поредния доклад на ЕК, че съдебната система не действа в очите на нашите партньори.

Според Георги Ганев Европейската централна банка не е стигнала до решението, че ще е добре да отвори вратата за следваща група страни, които да влязат в еврозоната.

„Напротив, все повече се затвърждава моето мнение, което е само усещане, че поведението на ЕЦБ е подчинено на стратегията, че докато Банката не е сигурна, че новата архитектура на еврозоната не бъде завършена, установена и не се види как работи, ЕЦБ няма да желае да допуска нови членове. От нейна гледна точка това ще е само увеличаване на шума и разконцентриране на ресурси и усилия”, посочи той.

Ганев напомни, че от началото на кризата досега нито една държава не е влязла в този валутен механизъм и прогнозира, че това положение ще продължи.

Икономистът е на мнение, че тази година бюджетният дефицит на страната ще бъде доста свит и в рамките на 3%. Георги Ганев отбеляза, че това не е водещото за страната ни по пътя към еврозоната. Единственото е нежеланието на ЕЦБ България да измине установената процедура. Просто отказва и то с много добри причини - съмнителна съдебна система, подчерта икономистът.

 

Последни новини
Още от Новини